Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull stroopt de mouwen op voor onderhandelingen met F1-bazen

De Formule 1-eigenaar Liberty Media wil graag het nieuwe Concorde Agreement snel klaar hebben. Bij Red Bull stroopt men de mouwen alvast op.

Red Bull-teambaas Christian Horner is klaar voor de onderhandelingen met Liberty Media over een nieuwe overeenkomst. Het huidige Concorde Agreement is in 2021 ingegaan en loopt tot en met eind 2025. Alle teams hebben deze overeenkomst getekend om zo de toekomst van de Formule 1 veilig te kunnen stellen. Maar de CEO van moederbedrijf Liberty Media, Greg Maffei, en F1-CEO Stefano Domenicali hebben beide benadrukt dat het de wens is om de onderhandelingen met de huidige teams en het Concorde Agreement-proces al ver voor 2026 op te starten, in plaats van te wachten tot het laatste moment, zoals eerder al eens is voorgekomen. Op deze manier zou de sport meer kunnen profiteren van de enorme toename in populariteit. De laatste jaren zien we gedurende het jaar namelijk recordaantallen toeschouwers Grands Prix bijwonen.

Wat is het Concorde Agreement?

Het Concorde Agreement is een overeenkomst tussen de Formule 1-bazen, de FIA en alle Formule 1-teams. Hierin staan allerlei commerciële afspraken in opgesteld, bijvoorbeeld over de verdeling van het prijzengeld en de verdeling van alle tv-gelden. De eerste versie werd in 1981 opgesteld toen de teams en de regelmakers overhoop lagen en de sport uiteen dreigde te vallen. Bernie Ecclestone, toenmalig belangenbehartiger van de constructeurs (de F1-teams) nodigde alle partijen uit op het FIA-hoofdkantoor in Parijs, gelegen aan de Place de la Concorde. Na uren lang onderhandelen presenteerde men het eerste Concorde Agreement. Het huidige Concorde Agreement is de achtste versie, is ingegaan in 2021 en loopt dus eind 2025 af. De belangrijkste afspraken in het nieuwste document zijn het budgetplafond en een nieuwe verdeling van het prijzengeld, dat evenrediger wordt verdeeld over de teams.

Levensduur van de sport het belangrijkste

De waarde van de sport moet tijdens de discussies tussen de verschillende partijen de boventoon voeren, legt Horner uit aan de media, waaronder Racingnews365. "De Formule 1 is in fantastische gezondheid op dit moment, je kunt zien dat de Formule 1 zich nog nooit eerder in zo'n sterke positie heeft bevonden." "Liberty heeft geweldig werk geleverd met de sport. We zien nieuwe markten, nieuwe groei, nieuwe fans en een nieuwe demografie van fans. Er is altijd een debat tussen de teams en de commerciële rechtenhouder over wie een groter belang heeft en ik kijk uit naar het steekspel dat achter de schermen zonder twijfel plaats zal gaan vinden." "De levensduur van de sport is echter het belangrijkste voor iedereen. Hoe we de sport de juiste kant op krijgen voor de toekomst. Wat de doelen en de uitdagingen zijn en hoe we dit verder kunnen ontwikkelen in de toekomst. We willen de sport de komende jaren beter, interessanter en inclusiever maken."

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez