Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Rouwende Marko herinnert zich laatste bezoek aan overleden boezemvriend samen met Verstappen

Helmut Marko moet het in 2023 zonder zijn goede vriend Dietrich Mateschitz doen. Hij zit er nog steeds mee. Hij blikt terug op zijn laatste ontmoeting met de Red Bull-oprichter, waar ook Max Verstappen bij aanwezig was.

Mateschitz Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Na een lang ziekbed overleed vorig jaar oktober Dietrich Mateschitz op 78-jarige leeftijd. De Oostenrijkse oprichter van energiedrankjesfabrikant Red Bull en het gelijknamige F1-team had nog net de tweede wereldtitel van Max Verstappen meegemaakt en kort na zijn overlijden wist het team ook de constructeurstitel in de wacht te slepen.

Dit jaar zal de formatie uit Milton Keynes dus zonder de geestesvader van het team verder moeten. Er kwam een nieuw management, maar dat wil niet zeggen dat de kennis, kunde en warmte van Mateschitz niet wordt gemist. Helmut Marko vertelt in gesprek met het Duitse RTL dat hij er nog steeds mee zit.

"Hij wordt erg gemist", jammert Helmut. "Dit is het tweede zware verlies voor mij. Eerst overleed Niki Lauda, met wie ik tientallen jaren bevriend was en samenwerkte."

Moeilijker

Voor Marko valt er niet alleen een goede vriend, maar ook een goede Red Bull-gesprekspartner weg. "Het wordt nu moeilijker", vervolgt hij. "Je moet zelf de beslissingen nemen: je hebt niet meer de mogelijkheid om op hetzelfde niveau van gedachten te wisselen. Als er problemen waren, zag hij altijd een oplossing."

"Hij was nooit destructief, Dietrich keek altijd vooruit, was optimistisch en hij gaf - niet alleen bij ons Red Bull - alle mensen kansen en geloofde in projecten. Hij moedige ons aan, straalde vertrouwen uit, zelfs nog bij onze laatste ontmoeting."

Samen met Verstappen

Die laatste ontmoeting kwam enkele weken voor het overlijden van Mateschitz. Samen met Verstappen ging Marko een laatste keer op bezoek, terwijl Dietrich op zijn ziekbed lag.

"De laatste keer dat ik hem sprak was aan de Wolfgangsee (een meer in Oostenrijk, red.), samen met Max Verstappen. Het was een zeer lange ontmoeting", aldus de adviseur, die nogmaals aangeeft wat voor een gapend gat Mateschitz achterlaat.

"Er is een zekere leegte. Na zijn dood miste ik die vijf minuten waarin we na een race samen samenvatten. Je moet zelf een manier vinden hoe je met zo'n situatie omgaat", aldus Marko, die in Oliver Mintzlaff, namens de energiedrankjesfabrikant de nieuwe baas van het F1-team, een soort nieuwe gesprekspartner heeft.

"Ons eerste gesprek was zeer constructief. Het volgende gesprek zal snel volgen."

Ook interessant:

Coronel hoopt op lastiger seizoen voor Verstappen: "Vorig jaar te makkelijk"

Tom Coronel blikt tezamen met RacingNews365 vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen in 2023. Zo verwacht hij een lastiger jaar voor Max Verstappen, een sterk jaar van Nyck de Vries (mits AlphaTauri mee kan komen) en nog veel meer!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?