Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
George Russell

Russell hekelt weersvoorspellingen na GP Nederland: "Welke informatie hebben wij gemist?"

Waar de fans zondag tijdens de Dutch GP getrakteerd zijn op een waar spektakel, zijn er ook verliezers na deze race op Zandvoort. George Russell is misschien wel één van de grootste.

Russell Zandvoort Wet
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Het weer kon niet Nederlandser tijdens de Grand Prix op Zandvoort. Het hele weekend wisselde de zon af met (af en toe fikse) regenbuien. De zaterdag van de GP van Nederland was een goede dag voor Mercedes-coureur George Russell. Hij kwalificeerde zich op de derde plek, terwijl zijn teamgenoot en zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton de race op zondag vanaf de 13e positie aanving. Het was dan ook pas tijdens de race op zondag dat het misging voor Russell.

Vlak na de start begon het te regenen en gingen de coureurs één voor één naar binnen voor regenbanden. Hier ging het volgens Russell al fout. De informatie over de Nederlandse regenbuien die het team van Mercedes had was volgens de Brit niet accuraat: "Ik denk dat de informatie die we hadden over het weer compleet fout was. De regen zou maar een paar minuten duren, maar dit bleek veel langer te zijn."

Podiumdroom ging in rook op

Het verschil tussen de voorspellingen en de realiteit was volgens de Mercedes-coureur aanzienlijk: "Ze zeiden dat het twee minuten zou duren, en met twee minuten kon ik het wel volhouden in die weersomstandigheden, maar het werd alleen maar heftiger en het duurde tien minuten."

Russell droomde stiekem al van het podium. "Het is jammer, we hadden het podium voor ogen. We herstelden ook wel goed, maar toen kwam ik in contact met Lando (Norris). Een betreurenswaardig race-incident, dus ja, teleurstellend", laat de Mercedes-coureur na afloop aan onder andere RacingNews365 weten.

"Dit weekend was een gezamelijke inspanning"

Er is dus wel wat na te bespreken voor het team uit Brackley. "Als team moeten we dit goed nabespreken, want we hebben alleen de informatie die we ontvangen, en het werd vervolgens verkeerd ingeschat. Het heeft niets te maken met het racen of engineering. Het was duidelijk een misinterpretatie van het weer wat onze middag verpest heeft. Dus we moeten echt kijken naar wat er gebeurd is." {title}

Het is voor Russell ook de vraag waarom andere teams de Nederlandse weersvoorspelling beter ingeschat hebben: "Waarom hebben de anderen besloten te stoppen (voor een pitstop), en over wat voor informatie beschikten die teams waar wij niet over beschikten?"

"Dit weekend hebben we de plank als collectief misgeslagen", gaat hij verder. "De race was al voorbij voordat hij goed en wel gestart was." Daarnaast kwam hij op de baan ook nog in contact met de AlphaTauri van Yuki Tsunoda. "Ik had vroeg in de race contact met Tsunoda, hetgeen sterke vibraties opleverde, waardoor het op hoge snelheid lastig was om goed te zien."

"Ik keek even in mijn spiegel en het volgende moment zat ik naast de baan. Dit duurde ongeveer vijf ronden, dus ik denk dat ik waarschijnlijk drie of vier seconden verloor. En dat is jammer, want ik had waarschijnlijk voor Lewis, Lando Norris en Pierre Gasly kunnen blijven", concludeert de Mercedes-coureur nadat hij als laatste over de streep kwam.

Ook interessant:

Max Verstappen de enige echte koning van Zandvoort

Wát een Formule 1-weekend hebben we achter de rug. Het was mooi, mooier, het mooist en wat gebeurde er een hoop om over na te praten. Dat doen Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk dan ook.

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez