Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Het bijzondere 'spookauto-idee' voor tijdens de F1-kwalificatie

Als het aan Carlos Sainz ligt, dan gaat er wat veranderen in de kwalificatie voor een Grand Prix. Hij heeft wel een oplossing voor het drukke verkeer op de baan bij de kwalificaties.

Sainz Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Carlos Sainz is van mening dat de saaie aard van een kwalificatie met één ronde kan worden overwonnen met "spookwagen-technologie". Dit zegt hij in een reactie op de zoektocht van de Formule 1 naar manieren om het toenemende probleem van het hinderen tijdens kwalificaties op te lossen.

De Ferrari-coureur kreeg een gridstraf van drie plaatsen bij de Grand Prix van Canada nadat hij Pierre Gasly hinderde in Q1. De Fransman suggereerde daarbij dat Sainz "verbannen" had moeten worden vanwege de gevaarlijke aard van zijn acties.

Drukte op de baan tijdens de kwalificatie is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden, omdat coureurs aan het einde van een ronde langzamer gaan rijden om ruimte te vinden in aanloop naar hun runs, waarbij ze soms bijna in botsing komen met coureurs die op veel hogere snelheid een vliegende ronde afleggen.

De Red Bull Ring, waar dit weekend de Grand Prix van Oostenrijk wordt verreden, is berucht om zijn korte baan en daardoor wordt het verkeer een probleem, vooral in Q1. Het probleem wordt nog verergerd door het golvende einde van het circuit, waar de auto's zonder goed zicht over de top van een heuvel bij bocht 9 aankomen.

Een idee om het probleem te verhelpen, volgens Sainz, is om een soortgelijk format te gebruiken als in de Formule 2 in Monaco, waar de auto's in twee groepen worden verdeeld. "De kortetermijnoplossing zou zijn om Q1 op te splitsen in twee groepen van tien auto's, één van elk team per kwalificatiegroep", vertelde Sainz aan de media, waaronder RacingNews365.

"Dan denk ik dat Q1 een stuk beter zou worden en Q2 en Q3 vormen geen probleem, dus het zou alleen bij korte circuits zijn. Verdeel in Q1 elke sessie misschien door de helft, met acht minuten voor de ene groep en acht minuten voor de andere groep."

Spookwagen

Sainz' landgenoot Fernando Alonso opperde al het idee om de kwalificatie over één ronde opnieuw in te voeren, waarbij coureurs een voor een de baan op gaan om één vliegende ronde af te leggen. De Ferrari-coureur is het daarmee eens en voegt eraan toe: "De langetermijnoplossing is misschien de kwalificatie over één ronde, dat is mogelijk iets om mee te experimenteren in sprintweekenden om te zien of het zou werken."

Carlos oppert daarbij nog voor een bijzonder idee voor op tv. De fans zouden dan een soort 'spookauto' kunnen zien, die de snelste tijd voor moet stellen. Op die manier kunnen ze live zien hoe dicht de coureur die op dat moment zijn ronde neerzet op de tijd van de snelste concurrent zit.

"Persoonlijk was ik vroeger een grote fan van de kwalificatie over een ronde, omdat ik hou van het gevoel dat je het hele circuit voor jezelf hebt en de druk die daar bij komt kijken. Ik denk dat het heel leuk zou zijn voor ons, voor onze sponsors en voor iedereen, maar misschien een beetje saai voor de tv. Het hangt af van de technologie, je moet een enkele ronde animeren, je zou een spookauto van de snelste ronde kunnen laten zien op beeld."

"Met de technologie die we tegenwoordig hebben, zou zoiets haalbaar kunnen zijn met minisectoren en spookauto's, met dat soort dingen. Daar moeten we naar kijken."

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hill waarschuwt Verstappen en Red Bull: "Dat moet zorgwekkend voor ze zijn"