Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Statistieken na zeven jaar Verstappen in F1 tonen aan: hij doet niet onder voor Hamilton

Na zeven seizoenen in de Formule 1 heeft Max Verstappen zijn eerste wereldkampioenschap veroverd. Ook Lewis Hamilton won één keer de titel in zijn eerste zeven seizoenen. De twee topcoureurs behaalden soortgelijke prestaties in hun eerste jaren F1. We zetten ze voor je naast elkaar.

Al sinds 2015 rijdt Max Verstappen in de koningsklasse van de autosport. Lewis Hamilton heeft 'iets' meer ervaring en rijdt sinds 2007 in F1. Met wat extra jaren en een dominante reeks bij Mercedes heeft de Brit nu zeven wereldkampioenschappen. Als we de eerste zeven seizoenen van de twee wereldkampioenen naast elkaar leggen, zien we echter best wat overeenkomsten. Natuurlijk spelen hier vele verschillende factoren mee, zoals hoe competitief de bolides van Verstappen en Hamilton destijds waren. Ook de reglementen verschilden, de concurrentie was anders en noem het maar op. Verstappen reed kort voor Toro Rosso om vervolgens de rest van zijn carrière (tot nu toe) bij Red Bull te rijden, Hamilton reed in zijn eerste zeven seizoenen voor McLaren (zes jaar) en voor Mercedes (een jaar).

Wat hebben Verstappen en Hamilton gepresteerd?

Tussen 2015 en 2021, Verstappens zeven eerste seizoenen in F1, verreed de Nederlander in totaal 141 races. 23 races voor Toro Rosso, 118 voor Red Bull. Hiervan won hij er maar liefst 20, allemaal voor de Oostenrijkse renstal. Hamilton heeft met zijn 129 races (110 voor McLaren, 19 voor Mercedes) net iets meer overwinningen, namelijk 22. Als we naar de podiums kijken, wint Verstappen met 60 stuks. Hamilton had er in zijn eerste seizoenen 54. De Brit stond wel vaker op pole, namelijk negentien keer tegenover de twaalf poles van Verstappen. Beide coureurs haalden één keer het wereldkampioenschap in de eerste zeven jaar, al deed Hamilton dit kunstje in zijn tweede seizoen in de Formule 1. Verstappen in zijn zevende jaar. Qua leeftijd heeft de Nederlander nog genoeg tijd om Hamilton te evenaren in het aantal overwinningen en zelfs wereldkampioenschappen. Na zeven seizoenen was Verstappen namelijk 24 jaar, terwijl Hamilton al richting zijn 29ste levensjaar ging met één titel op zak. In tien jaar kan er genoeg gebeuren binnen de F1-wereld.

Andere F1-wereldkampioenen in hun eerste jaren

Een aantal andere coureurs waren succesvoller in hun eerste zeven seizoenen in de F1. Zo stond Sebastian Vettel door een dominante reeks bij Red Bull al op vier wereldkampioenschappen in zijn eerste 120 races. Ook Fernando Alonso, Michael Schumacher, Ayrton Senna en Alain Prost hadden er al twee in hun eerste zeven seizoenen. Vettel en Schumacher steken er met kop en schouders bovenuit als we de overwinningen bekijken. Respectievelijk wonnen ze 39 en 33 keer, en dat met minder verreden Grands Prix dan Verstappen en Hamilton. Bij Schumacher is het seizoen van 1991 overigens niet meegenomen in de eerste zeven statistieken, om het representatiever te houden.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'