Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Guenther Steiner

Steiner heeft slecht nieuws voor de concurrenten: "Mercedes wil dit liever niet horen"

In een exclusief interview met RacingNews365 bekijkt Haas-teambaas Guenther Steiner de kansen voor de renstal in 2022. Met de reglementswijzigingen en het verlaagde budgetplafond verwacht hij de strijd aan te kunnen gaan met het middenveld en later hopelijk met de topteams.

Steiner Monza
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Haas

Gunther Steiner is ervan overtuigd dat Haas in 2022 terugkeert naar het middenveld en dus weer punten kan gaan scoren. De renstal reed in 2021 steevast achteraan, nadat ze het seizoen voorafgaand aan de reglementswijzingen lieten schieten. De focus lag hierdoor al vroeg op het komende Formule 1-seizoen, waarin de nieuwe reglementen van kracht zullen zijn.

Daarnaast zal het budgetplafond verlaagd worden van 145 miljoen dollar naar 140 miljoen dollar. Dit moet volgens Steiner het veld wat dichter bij elkaar gaan brengen. "Het wordt een totaal nieuw tijdperk, zowel op technisch gebied als business-gerelateerd", zegt hij in gesprek met RacingNews365. "Het zal de eerste keer zijn dat het budgetplafond impact zal hebben. Ik denk dat in theorie niet alleen Haas, maar het hele veld dichter bij elkaar zal zitten qua prestaties."

Steiner moet toegeven dat de topteams nog altijd een voordeel hebben, maar uiteindelijk moet deze voorsprong verdwijnen. "Na twee tot drie jaren heeft iedereen de mogelijkheid om goede resultaten te boeken. Dat zal het veel interessanter maken. Hopelijk, ook al wil Mercedes dit liever niet horen, zullen er geen lange periodes van dominantie meer zijn van een team. Ik denk dat dat een voordeel is voor de sport."

Kan Haas in 2022 al voor een stunt zorgen?

Haas heeft het de laatste drie seizoenen moeilijk gehad. De Amerikaanse renstal heeft hiervoor een aantal betere seizoenen verreden, zoals in 2018. Het team finishte op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap, terwijl het team pas in 2016 debuteerde in de koningsklasse van de autosport. Steiner verwacht dat ze deze vorm terug kunnen vinden, mogelijk al in 2022.

"In de autosport kijk je altijd terug op je laatste race, welke niet zo goed was voor ons. Het was shit. Maar drie jaar geleden finishten we op de vijfde plaats, vanuit het niets. Waarom zouden we daar niet naartoe terug kunnen keren? Ik denk dat de oudere teams dichter bij elkaar liggen dan in 2018. Niemand liep echt achter. En nogmaals, het budgetplafond werkt niet alleen voor ons, maar voor iedereen."

Steiner ziet echter een voordeel ten opzichte van de grotere teams. "Wij hebben altijd gewerkt met ongeveer dit budget", legt hij uit. "Voor ons is het niet nieuw om dit budget te hebben, dit hebben wij vanaf het begin eigenlijk al gedaan. We hadden toen we als achtste finishten (2016 en 2017, red.) ook niet meer dan dat we nu hebben."

Steiner kijkt naar de andere Formule 1-teams

De finishplaats van Haas in 2022 hangt natuurlijk ook af van de ontwikkelingen bij de andere Formule 1-teams. Steiner weet dat elke renstal ineens voor een verrassing kan gaan zorgen. "Ook de teams die achter ons finishten in 2018 kunnen een stap voorwaarts maken. Aan de andere kant kunnen de teams voor ons ook terugvallen. Het veld zal naar mijn weten competitiever worden, maar we zijn eerder als vijfde en als achtste gefinisht, dus we kunnen terugkeren op het middenveld."

"We hebben nog veel mensen van toen binnen het team. Aan de technische kant denk ik dat we het op dit moment beter voor elkaar hebben dan toentertijd. Ik denk dus zeker dat er een kans is. Natuurlijk moeten we het nog bewijzen en zullen de andere teams dat ook willen doen. Ik weet echter nog niet hoe goed de rest is, dat kan ik nog niet zien."

Steiner is 'voorzichtig optimistisch' over 2022

Kan Haas komend seizoen al terugkeren naar haar oude vorm? "Ja", is het korte maar duidelijke antwoord van Steiner. Toch moet hij toegeven dat het met de veranderende reglementen een uitdaging wordt. "Ik kan het nog niet voorspellen, maar zoals ik al zei, ik ben voorzichtig optimistisch. Niet omdat we zó goed zijn, maar met de reglementswijzigingen is er een goede kans dat het middenveld dichter bij elkaar ligt en wij daar onderdeel van zijn."

"Daarom wil ik nog niet van alles gaan voorspellen, want ik weet niet wat de anderen doen. Ik ga geen voorspellingen doen voor anderen, want dat zou gewoon een gok zijn", zo sluit de Haas-teambaas af.

Ook interessant:

Romain Grosjean looft: "Verstappen is een verdiende kampioen"

Romain Grosjean zat op het puntje van zijn stoel tijdens de bizarre ontknoping van 2021. Check onderstaande video voor onder andere de lovende woorden van Grosjean over Max Verstappen!

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Haas

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

17 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Analyse 'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'