Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2023

Stoddart: "Verstappen had elk ander weekend Perez verslagen"

RacingNews365's F1-columnist, voormalig F1-teambaas Paul Stoddart, velt zijn oordeel over de GP van Azerbeidzjan, het gevecht tussen Max Verstappen en Sergio Perez en het nieuwe sprintformat.

Sergio Perez Azerbaijan GP Race Red Bull
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In zijn column voor RacingNews365 praat voormalig Formule 1-teambaas Paul Stoddart na de race over de 'voorsprong' die Sergio Perez heeft op Max Verstappen, het 'voorspelbare' racen in het nieuwe sprintformat en de 'getalenteerde' Mekies die de teugels van AlphaTauri overneemt van Franz Tost.

Verstappen had elk ander weekend Perez Verstappen

Ik denk dat Checo heeft bewezen dat hij Max uit kan dagen, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij was op een missie dit weekend, en dat bewees hij zowel in de Sprint als in de Grand Prix. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat Max een slecht weekend had, het voelde alsof hij niet helemaal lekker in zijn vel zat, wat niet geholpen werd door het probleem met George Russell die in de sprint tegen hem aanreed.

Dat is een extra factor bij het format met twee races; als iemand een slecht weekend heeft of een team heeft een slechte week, dan kan dat van de ene naar de andere race zo blijven. In elk ander weekend had Max denk ik Checo ingehaald, en hij had er ontzettend veel ronden voor, maar hij leek niet eens echt in de buurt te komen.

Perez ging er na de safety car vandoor en werd de rest van de race niet uitgedaagd. De pitstop van Max hielp hem natuurlijk ook niet, en het is moeilijk te zeggen of ze hem niet naar binnen hadden moeten halen, maar volgens mij is die veronderstelling 'de moeder van alle kwaad'. Iedereen ging ervan uit dat De Vries gewoon achteruit zou rijden, terug de baan op zou gaan en er alleen met gele vlaggen zou worden gezwaaid, wat Perez meer pijn zou hebben gedaan dan Verstappen.

Als het slechts dubbel gezwaaide gele vlaggen voor De Vries waren geweest, hadden we een situatie gezien waarin Perez af had moeten remmen en kostbare tijd zou hebben verloren, maar zo geschiedde het niet. F1 is 'if' (als, red.) achterstevoren gespeld, en ik denk dat het moeilijk is om Red Bull te bekritiseren.

Checo is zeker een bewezen straatspecialist, en op de stratencircuits denk ik dat hij waarschijnlijk een lichte voorsprong heeft op Max. Wat betreft de rest van het seizoen - er zijn nog negentien GPs en vijf sprintraces te gaan met veel punten voor het grijpen - denk ik dat Verstappen met de titel weg zal lopen, maar laten we hopen dat Checo hem tegenstand biedt.

			© RN365/Michael Potts
	© RN365/Michael Potts

Voorspelbaar sprintformat doet Baku geen recht

Ik denk dat de race waarschijnlijk is beïnvloed door het nieuwe sprintformat, en dat zette de toon voor het hele weekend, omdat de auto's na vrijdag in parc fermé stonden. Dat leidde in mijn optiek een beetje tot een saaie en een vrij voorspelbare race.

In aanloop naar de race op zondag wist je vrijwel zeker dat het tussen Verstappen en Perez zou gaan. Er was geen twijfel dat die twee, mits er rare dingen zouden gebeuren, vooraan zouden rijden. Ferrari heeft een fantastisch tempo over één enkele ronde, maar het werd in de sprint snel duidelijk dat ze vrij snel zouden worden ingehaald, en dat was zondag ook zo.

Ik weet alleen niet of ik voorstander ben van dit nieuwe format. Als je denkt aan een race als Baku, dan denk je aan spannende races, maar er gebeurde niet zo heel veel in die race, en het was veel te voorspelbaar.

Ik denk dat het doel op de langere termijn is om naar 30 races te gaan, omdat Formule 1 nu wereldwijd zo populair is. Ze willen meer races, en het tv-publiek zal hoe dan ook inschakelen, ongeacht of er twee races in een weekend plaatsvinden.

Ik weet niet of het goed is voor de sport, want het is in andere raceformules bewezen dat je veel van dezelfde actie krijgt als je twee races op hetzelfde circuit in hetzelfde weekend hebt.

Maar dit gesprek zag ik jaren geleden al worden gevoerd, toen Bernie Ecclestone meer races wilde. Het idee van twee races in een weekend werd uitvoerig besproken en uiteindelijk verworpen door de teams.

Ik zie dit als een ontwikkeling in de richting van double-header races, die we ergens de komende twee jaar zullen gaan zien. Dat kan spannend zijn, maar je moet een manier vinden om onderscheid te maken tussen race één en race twee. Als je in het weekend zit en je hebt je training en je kwalificatie gehad, waarom zou je dan verwachten dat een race veel andere resultaten oplevert dan die van de dag ervoor? Ik weet niet of dat over het algemeen goed is voor de Formule 1.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Mekies een goede keuze als vervanger van Tost

Ik sprak Franz Tost in Melbourne, en hij gaf aan dat dit zijn laatste jaar zou zijn, dus het is geen verrassing om het nieuws te horen dat hij een stap terug doet. Ik hoorde dat hij aanblijft als adviseur, dus dat is goed nieuws. Hij was de op één na langst dienende teambaas, 18 jaar, alleen Christian Horner heeft één jaar meer achter zijn naam staan.

Ik denk dat Franz de afgelopen jaren goed werk heeft geleverd. Mensen hebben kritiek, maar gezien de middelen die hij kreeg, en het feit dat het team werd geleid als een Red Bull-opleiding, vooral in termen van coureurs, denk ik dat hij het fantastisch heeft gedaan, en er zijn een aantal behoorlijk serieuze coureurs doorgebroken!

Laurent Mekies is een goede keuze en ik denk dat hij het goed zal doen. Ik heb altijd goed met hem op kunnen schieten, en ik dacht altijd dat hij zeer getalenteerd was. Toen hij voor het eerst naar de FIA ging, dacht ik dat hij werd opgeleid tot Charlie Whiting's vervanger, maar hij verhuisde naar Ferrari voordat Charlie helaas overleed.

Hij heeft het goed gedaan bij Ferrari, maar ik denk dat de benoeming van Fred Vasseur als teambaas betekende dat hij over het hoofd werd gezien, en als hij een topfunctie wil, dan zal dat voorlopig niet bij Ferrari zijn. Ik denk dat hij het goed zal doen, maar de tijd zal het leren.

Ik denk dat ik me meer zorgen zou maken over waar Red Bull heen gaat onder het nieuwe management, en wat ze willen doen met AlphaTauri. Gaan ze het team inzetten zoals het de afgelopen 18 jaar is gedaan? Gaan ze het verkopen? Wat gaan ze doen? Dat is de vraag. Ik denk dat die nog niet beantwoord is.

Ook interessant:

Getergde Verstappen zal direct hard terug slaan

In de nieuwste RN365 F1-podcast bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk de strijd tussen Verstappen en Perez in Baku. Werd Max op waarde geklopt? Maar er is nog veel meer te bespreken, zoals hieronder te beluisteren is.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust