Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

Strop dreigt voor één van 's werelds meest iconische bochten door opvallende rechtszaak

Het is de vraag of er over een aantal jaar nog geracet kan worden op Laguna Seca in Californië. Dat geldt niet alleen voor het circuit, maar ook voor de beroemde chicane Corkscrew. Een aantal inwoners heeft namelijk een rechtszaak aangespannen omdat het aantal activiteiten op de baan te hoog zou zijn.

VeeKay Laguna 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ed Carpenter Racing

Een Formule 1-race heeft er nooit plaatsgevonden op Laguna Seca, maar raceliefhebbers zullen het circuit zeker kennen door de Corkscrew. De chicane ligt op een heuvel die naar beneden loopt, waardoor het een blinde chicane is. Op het 3.6 kilometer lange circuit werden eerder wel CART IndyCar races gereden tot 2004. En de baan staat sinds vijf jaar weer op de IndyCar kalender, voor 2024 is de race in juni gepland.

Maar daar komt binnenkort misschien een einde aan. Volgens inwoners, die zich hebben verenigd in de groep Highway 68, is het stuk grond waarop de baan ligt niet goedgekeurd om te worden gebruikt of verhuurd voor racewagens. Sinds 1985 worden er wel race-activiteiten toegestaan op het circuit, maar de bewoners zijn van mening dat het gebruik van de baan niet verder geïntensiveerd moest worden in de loop der tijd.

Geluidsoverlast en meer verkeer

Dat zou in de laatste jaren wél zijn gebeurd. De afgelopen drie jaar zou het gebruik van Laguna Seca zijn toegenomen ten opzichte van de periode tussen 1971 en 2021. Dit zou volgens de inwoners hebben geleid tot meer geluidsoverlast, verkeershinder en potentiële vervuiling. De groep wil uiteindelijk voorkomen dat er nog geracet wordt op het circuit en ook dat de baan wordt verhuurd.

Het is zeker niet de eerste keer dat een circuit last heeft van de buren. Zo kreeg Imola vorig jaar nog een boete, omdat het geluidsniveau werd overschreden toen Red Bull in oktober op het Italiaanse circuit reed.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender

9 reacties

Viaplay
x
LIVE Reacties na verwoestende testdag Verstappen in Bahrein