Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

'Stuiterspecialist' Wolff: "Mercedes nog niet toe aan makkelijke oplossingen"

Na de vijfde Grand Prix van het seizoen is het porpoising-probleem bij Mercedes nog altijd niet opgelost. Teambaas Toto Wolff grapt dat ze het probleem zó vaak hebben meegemaakt, dat ze stuiterspecialisten zijn geworden.

Hamilton Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Tijdens de eerste twee trainingen voor de Grand Prix van Miami leek het er op dat Mercedes een grote stap voorwaarts had gemaakt. Op zaterdag, voor de kwalificatie, verdween het voordeel echter weer als sneeuw voor de zon. Lewis Hamilton en George Russell waren weer terug te vinden in het middenveld, daar waar ze de eerste vier races van het seizoen ook al stonden.

De Mercedes-upgrades hielpen op vrijdag nog tegen porpoising, zo legt Toto Wolff uit aan onder meer RacingNews365. "Maar toen er meer grip lag op het circuit en er meer wind stond, was te zien dat het geen oplossing was voor porpoising." De Mercedes-teambaas legt uit dat er een 'volledige reeks aan problemen' is bij de W13.

"Ik denk dat we nu specialist zijn in stuiteren", grapt hij. "We zouden het onder kunnen verdelen in verschillende categorieën. Of het nou porpoising, stuiteren of het uitbottomen van de auto is - wij hebben alles. We gaan het echter niet opdelen, want het is uiteindelijk hetzelfde probleem."

Hoe gaat Mercedes om met de problemen?

Porpoising verminderen is op papier makkelijk, maar het probleem is dat het ten koste gaat van de downforce. Wolff legt uit hoe Mercedes de problemen met het stuiteren op wil lossen. "Iedereen probeert met grondeffect een zekere mate van downforce te genereren. De balans is lastig te vinden. Als het echter lukt, dan is je auto heel snel en wordt er veel downforce gegenereerd."

"Als het je niet lukt, of je hebt het bij het verkeerde eind, dan gebeurt er wat je nu ziet bij ons. Ik denk dat er een makkelijke uitweg is door te zeggen: 'we gaan geen (extra) downforce vinden bij de vloer, dus we hebben er vrede mee en maken de vloer wat stijver', om vervolgens te kijken waar we staan qua performance."

"Dat is waarschijnlijk sneller dan wat wij nu aan het doen zijn, maar we hebben het nog niet opgegeven en we zijn nog niet bezig met de makkelijkere oplossingen."

Ook interessant:

Verstappen niet te stoppen zonder Ferrari-upgrades

Wie stopt Max Verstappen? De Red Bull-coureur rekende wederom af met Charles Leclerc en was in de race de snelste man. De zege in Miami was een tik op de neus voor Ferrari, maar kan het team counteren met een upgrade?

En wat is er allemaal aan de hand bij Lewis Hamilton en Mercedes? Dat en nog veel meer bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RacingNews365 F1-podcast.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen George Russell

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen houdt 't onmogelijke voor mogelijk "Qua snelheid kan 't"