Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Succesvolle periodes Horner en Wolff zijn bijzonder fenomeen in de F1

Welke teambazen zitten al het langst op hun post in de Formule 1? RacingNews365 zet het voor je op een rijtje. Christian Horner en Toto Wolff zijn in ieder geval een vreemde eend in de bijt.

Horner Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Guenther Steiner was voor zijn vertrek tien jaar de teambaas van Haas en zo een van de langstzittende teambazen in de Formule 1. Het Amerikaanse team maakte bekend dat ze het roer om gaan gooien en Ayao Komatsu promoveren om zich meer te richten op het technische potentieel van het team.

Het vertrek van Steiner betekent dat er maar twee teambazen zijn die al lange tijd de functie vervullen. Christian Horner begon al in 2005 aan zijn periode bij Red Bull en tikt dus bijna de twintig jaar aan, terwijl Toto Wolff sinds 2014 aan het roer staat bij Mercedes. Maar hoe komt het toch dat deze twee heren perfect bij hun team passen?

Successen en stabiliteit

Stiekem is het antwoord vrij gemakkelijk: successen. Onder leiding van Horner en Wolff wonnen Red Bull en Mercedes de afgelopen jaren alles wat los en vast zat. Op Horners palmares staan zeven coureurstitels en zes constructeurstitels, terwijl Wolff zes coureurstitels en acht constructeurstitels binnensleepte. Op die manier kan je als eigenaar eigenlijk niet om de teambazen heen.

Toch zijn stabiliteit en duidelijkheid ook belangrijke factoren. Waar Mercedes na veel dominante jaren wat wegzakt en tot overmaat van ramp kopstukken ziet vertrekken, blijft het rond de teambazenpositie rustig. Wolff is geenszins van plan te vertrekken en wil het team weer naar de top helpen. Misschien doet de Oostenrijker inspiratie op bij Red Bull, waar ook in de mindere periode tussen 2014 en 2020 niets is veranderd. Horner en Newey bleven bijvoorbeeld aan en hielpen Max Verstappen aan zijn grote successen van dit moment.

Andere teams zijn zoekende, want Mike Krack is bij Aston Martin de langstzittende teambaas na Horner en Wolff. Krack vervult zijn functie pas sinds 2022, wat laat zien hoe speciaal het is dat de teambazen van Red Bull en Mercedes het zo lang volhouden. Het is aan de andere acht teams om stabiliteit te genereren.

Bekijk hieronder het overzicht per team. Hoe lang vervult elke teambaas zijn functie?

Langstzittende teambazen in de Formule 1

Team Teambaas Vanaf
Red Bull Christian Horner 2005
Mercedes Toto Wolff 2014
Ferrari Fred Vasseur 2023
McLaren Andrea Stella 2023
Aston Martin Mike Krack 2022
Alpine Bruno Famin [Interim] 2023
Williams James Vowles 2023
AlphaTauri [Nieuwe naam TBC] Laurent Mekies 2024
Stake Alessandro Alunni Bravi 2023
Haas Ayao Komatsu 2024

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Magistrale Verstappen evenaart twee unieke records in kwalificatie Imola