Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Nyck de Vries

Teambaas De Vries gaat tegen Marko in: "Een illusie om dat van Nyck te verwachten"

Daar waar Helmut Marko wilde dat Nyck de Vries de teamleider zou worden bij AlphaTauri, zo is dat na een half jaar nog ver weg. Teambaas Franz Tost verdedigt de Nederlander.

De Vries Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Nyck de Vries werd na een sterke GP van Italië vorig jaar, waarbij hij inviel bij Williams voor Alex Albon, gecontracteerd door Red Bull. Hij werd bij zusterteam AlphaTauri gestald. Nyck was niet de eerste keuze van teambaas Tost, zo geeft de Oostenrijker toe. Dat was namelijk Mick Schumacher, vertelt hij aan Formel1.de.

"Mick had geen cockpit voor 2023 en bij ons was er eentje beschikbaar nadat Pierre Gasly aan Alpine werd weggeven. Tot aan Monza was het niet duidelijk wie er in ons stoeltje zou komen te zitten en logischerwijs dacht ik toen aan Schumacher, omdat hij in mijn ogen veel beter is dan de buitenwereld denkt, maar dat idee werd afgewezen. Nu hebben we Nyck de Vries, dat was de keuze, meer kan ik er niet over zeggen."

Verwachtingen

Na een zevental races zijn de verwachtingen van Marko nog niet uitgekomen. Hij wilde namelijk dat De Vries de teamleider zou gaan worden en Tsunoda aan de hand mee zou nemen. Het lijkt echter eerder andersom het geval te zijn. Volgens Tost is dat logisch.

"Er zijn meerdere factoren die meewegen. Yuki is ten eerste heel, heel snel. Veel mensen hebben dat niet door, maar qua talent is hij van het hoogste niveau. Pierre Gasly heeft dat vorig jaar ook een paar keer gemerkt, want Yuki was toen soms sneller."

"Ten tweede is het lastig voor rookies om voet aan de grond te krijgen in de Formule 1. Waarom? Omdat er weinig testdagen zijn. Ten derde zijn er veel circuits die de rookies niet kennen, zoals Melbourne, Saoedi-Arabië, Miami en later Singapore bijvoorbeeld. Nyck kent die banen allemaal niet. Dat maakt het nog lastiger."

"Ten vierde hebben we sprintraces, wat betekent dat er maar een training is voordat de kwalificatie begint. Als je kijkt naar de kleine verschillen in het middenveld, dan gaat het om honderdsten van een seconde. Het is onmogelijk voor een rookie om alles in zijn eerste kwalificatie op een circuit te benutten. Hij kan dan niet het maximale uit de auto halen."

Illusie

Volgens Tost doet Nyck het gewoon zoals hij hoort te doen. Meer mag er niet van hem verwacht worden. "Het heeft dus niets te maken met Nyck. Hij moet zich niet op tijden focussen, maar op het leren van het circuit, om een gevoel en vertrouwen te krijgen, vertrouwen in de auto en vertrouwen in het circuit. Dan komt de rest vanzelf."

"We kennen Nyck allemaal. In het verleden had hij ook tijd nodig. Hij werd nooit kampioen in zijn eerste jaar, maar vaak in zijn tweede of derde jaar. Je kan niet verwachten dat hij in de Formule 1 komt en meteen voor Yuki rijdt. Zo werkt het niet. Dat is een illusie. We gaan zien hoe de rest van het jaar zal verlopen", aldus de teambaas.

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"