Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Vries hard op weg naar de uitgang bij genadeloos Red Bull

De dagen van Nyck de Vries in de Formule 1 lijken te zijn geteld. De Nederlander kent een zeer teleurstellend F1-seizoen en is hard op weg naar de uitgang.

Nyck de Vries werd gehaald als de 'kopman' van AlphaTauri. De ervaren Nederlander beschikt over een prachtig palmares met onder meer de F2-titel en het wereldkampioenschap in de Formule E. Na zijn imponerende invalrace in 2022 voor het team van Williams, waar hij op stel en sprong de zieke Alexander Albon verving, waren de verwachtingen hooggespannen. De Vries wist deze verwachtingen geen moment waar te maken. De jonge Yuki Tsunoda heeft zwaar de overhand en onze landgenoot is nog altijd erg zoekende. Waar verwacht werd dat De Vries zich na enkele races zou verbeteren is er geen stijgende lijn in zijn prestatiecurve te zien. Red Bull-adviseur Helmut Marko had zich vorig jaar hard gemaakt voor de komst van De Vries, maar de Oostenrijker liet zich al menigmaal kritisch uit over het optreden van de coureur. Bijzonder pijnlijk was het toen Marko recent liet optekenen dat Christian Horner liever voor een andere coureur bij AlphaTauri was gegaan. Dit had dan Mick Schumacher of Daniel Ricciardo moeten zijn. Marko kon niet anders dan erkennen dat Horner het ditmaal bij het juiste eind had.

Geduld is op binnen Red Bull

De druk op de schouders van Nyck de Vries is inmiddels immens geworden. Bij de races in Oostenrijk en Groot-Brittannië bleef de broodnodige verbetering uit. Marko liet tijdens het weekend op Silverstone wederom optekenen dat er een hele snelle verbetering nodig is. Gevraagd of De Vries tijdens de GP van Nederland nog voor het zusterteam van Red Bull rijdt, antwoordde hij cynisch: 'Wanneer is de GP van Nederland?'. Marko deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat Perez slechte kwalificaties kent, maar uitstekende races... in tegenstelling tot De Vries. De Nederlander kende een teleurstellend resultaat in de Britse Grand Prix waar hij als zeventiende en laatste finishte. Red Bull heeft genoeg van de situatie en Daniel Ricciardo kruipt komende week achter het stuur van de Red Bull om een bandentest voor Pirelli af te werken. Deze test is echter veel meer dan een bandentest: het team wil namelijk zien of Ricciardo zijn snelheid nog heeft. Als dit zo is dan staat de Australiër op poleposition om De Vries te vervangen, iets dat zelfs al bij de Grand Prix van Hongarije het geval zou kunnen zijn. Marko liet zich, inclusief grote glimlach, al veelzeggend uit: "We wachten de test af, daarna praten we verder". De Vries bezet na tien races de laatste positie in het WK bij de coureurs, met een twaalfde finish positie in Monaco als beste resultaat.

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'