Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Alain Prost

Terugblik: Teleurgestelde wereldkampioen vergelijkt F1-coureurs met 'getrainde apen'

De Formule 1-bolides worden met de jaren steeds geavanceerder. Deze technologische ontwikkelingen vallen niet altijd in de smaak, vooral niet als we terugkijken in de geschiedenis van de koningsklasse. Precies negentien jaar geleden vergeleek Alain Prost de F1-coureurs met getrainde apen.

Prost Budkowski
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Alpine

Viervoudig wereldkampioen Alain Prost uitte in 2002 keiharde kritiek op de Formule 1 en haar coureurs. De winnaars waren in de ogen geen echte winnaars. Prost vergeleek ze dan ook met 'getrainde apen', een duidelijke belediging naar de coureurs. Precies negentien jaar geleden hield hij zijn tirade over de technologische ontwikkelingen in de koningsklasse.

"De coureurs volgen simpelweg de instructies van hun engineers en laten alle computers het werk doen. Voor mij is dat geen echte racecompetitie meer. Wat nog erger is, is dat deze coureurs dermate onderdeel zijn van het systeem dat ze stil moeten zijn om zo het imago van de sponsoren niet te schaden."

F1-coureurs als robots

Prost, die zelf actief was tot en met 1993 (het jaar waarin hij zijn vierde kampioenschap pakte bij Williams, red.), wilde niet oubollig klinken met zijn uitspraken, maar maakte een duidelijk statement tegen de technische vooruitgang in de sport. "In de afgelopen tien jaar rijden coureurs steeds meer als robots", vond hij destijds.

Tegenwoordig lijkt de wereldkampioen van 1985, 1986, 1989 en 1993 iets te zijn bijgedraaid in zijn opmerkelijke uitspraken, want sinds 2017 is hij weer 'actief' in de Formule 1 als adviseur voor Alpine, wat toen nog het Renault F1-team werd genoemd.

Quiz

De Grote Max Verstappen Kampioensquiz!

Het jaar zit er bijna op! In 2021 zagen we enorm veel spektakel in de Formule 1-wereld. Wat weet jij nog van het seizoen waarin Max Verstappen werd bekroond tot wereldkampioen?

Speel mee

10 reacties

Viaplay
x
Interview De twee geheime wapens die McLaren volgend seizoen in wil gaan zetten