Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Terugblik: Teleurgestelde wereldkampioen vergelijkt F1-coureurs met 'getrainde apen'

De Formule 1-bolides worden met de jaren steeds geavanceerder. Deze technologische ontwikkelingen vallen niet altijd in de smaak, vooral niet als we terugkijken in de geschiedenis van de koningsklasse. Precies negentien jaar geleden vergeleek Alain Prost de F1-coureurs met getrainde apen.

Viervoudig wereldkampioen Alain Prost uitte in 2002 keiharde kritiek op de Formule 1 en haar coureurs. De winnaars waren in de ogen geen echte winnaars. Prost vergeleek ze dan ook met 'getrainde apen', een duidelijke belediging naar de coureurs. Precies negentien jaar geleden hield hij zijn tirade over de technologische ontwikkelingen in de koningsklasse. "De coureurs volgen simpelweg de instructies van hun engineers en laten alle computers het werk doen. Voor mij is dat geen echte racecompetitie meer. Wat nog erger is, is dat deze coureurs dermate onderdeel zijn van het systeem dat ze stil moeten zijn om zo het imago van de sponsoren niet te schaden."

F1-coureurs als robots

Prost, die zelf actief was tot en met 1993 (het jaar waarin hij zijn vierde kampioenschap pakte bij Williams, red.), wilde niet oubollig klinken met zijn uitspraken, maar maakte een duidelijk statement tegen de technische vooruitgang in de sport. "In de afgelopen tien jaar rijden coureurs steeds meer als robots", vond hij destijds. Tegenwoordig lijkt de wereldkampioen van 1985, 1986, 1989 en 1993 iets te zijn bijgedraaid in zijn opmerkelijke uitspraken, want sinds 2017 is hij weer 'actief' in de Formule 1 als adviseur voor Alpine, wat toen nog het Renault F1-team werd genoemd.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden