Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toppers en floppers van de Formule 1 GP van Duitsland

Waar te beginnen? Na twintig van de 67 rondjes leek de einduitslag van de Duitse Grand Prix al op te zijn gemaakt, maar een uur later stond de wereld op zijn kop. Racingnews365 weet desalniettemin drie toppers en drie floppers aan te wijzen.

Toppers Er is geen ontkomen aan: met een overwinning vanaf startplaats veertien en het heroveren van de leiding in de stand om het WK is Lewis Hamilton , hoe je het ook wendt of keert, de grote topper van dit Grand Prix-weekend. De Brit kreeg het tijdens de wedstrijd enigszins in de schoot geworpen en ook de coulance van de wedstrijdleiding kwam hem bijzonder goed uit, maar ere wie ere toekomt. Seizoenszege nummer vier is in de pocket en zeventien punten scheiden hem van naaste belager Sebastian Vettel. We hebben hem al vaker benoemd in deze rubriek en ook in zijn thuisrace leek Nico Hülkenberg van een andere planeet afkomstig. De Duitser was het hele weekend sterk, maar had waarschijnlijk niet durven dromen van een vijfde plaats aan de meet. Hülkenberg neemt Renault, dat dit jaar een aanval naar P4 bij de constructeurs wil doen, knap op sleeptouw. Zou hij de Franse brigade op termijn kunnen begeleiden om een volgende stap vooruit te doen? Onder het kopje ‘ere wie ere toekomt’ mag een vermelding van Romain Grosjean niet uitblijven. De Fransman heeft dit jaar vaker trammelant gehad dan welke coureur ook, maar hield zijn hoofd onder moeilijke omstandigheden koel. Na de Safety Car-fase leek de kans op punten voor de Haas-coureur verkeken. In de laatste tien ronden trapte het voormalige toptalent zijn gaspedaal echter zo diep in, dat hij bij het vallen van de finishvlag pardoes als zesde werd geklasseerd. Een bijzonder belangrijke dag en een bijzonder belangrijke prestatie voor Grosjean, die op deze manier zijn zitje voor komend seizoen zou kunnen handhaven. Allez , Romain!

Floppers Met stip bovenaan, uiteraard, Sebastian Vettel . Wat bezielde de Ferrari-coureur in vredesnaam? De Duitser had een voorsprong van bijna tien seconden en leek voor zijn thuispubliek op weg naar een eenvoudige zege. Onder lastige omstandigheden vond Vettel het echter nodig om over de limiet te gaan, waardoor hij kort voor het einde van de wedstrijd van de baan gleed. Weg punten, weg bokaal, weg eergevoel en weg leiding in de strijd om het wereldkampioenschap. Op deze manier gaat die vijfde titel er nooit komen – Ferrari mag dan wel de snelste wagen hebben, de slimste coureur hebben ze op dit moment zeker niet. In de strijd om plaats vier heeft Renault goede zaken gedaan, met dank aan de bovengenoemde Hülkenberg. Tien punten zijn er meegenomen uit Duitsland, evenveel als concurrent Force India en twee meer dan Haas. Het hadden er echter (veel) meer kunnen zijn als Carlos Sainz niet zo dom bezig was geweest. De Spanjaard liet zich piepelen bij de start, ging als een dweil in de weer toen het regende en schoot zichzelf in de voet door Ericsson achter de Safety Car in te halen. Gevolg: tien strafseconden en een oneervolle twaalfde plek in de einduitslag. Raise your game ! De laatste flopper van dit weekend is ontegenzeggelijk Stoffel Vandoorne . De Belg heeft een hoge gunfactor, maar prestatiegewijs komt het er gewoonweg niet uit. Natuurlijk heeft McLaren de focus op Fernando Alonso en natuurlijk lijdt Vandoorne daaronder, maar wat hij daarnaast laat zien is niet goed genoeg. Op deze manier is een zitje voor 2019 een utopie.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'