Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tops en flops GP Monaco: Mercedes eert Lauda op gepaste wijze

Na vijf slaapverwekkende vertoningen was er ein-de-lijk wat reuring tijdens een Grand Prix. In Monaco kreeg Lewis Hamilton het aan de stok met Max Verstappen, waardoor de gevreesde optocht uitbleef – of in ieder geval minder zichtbaar was. Uiteraard waren er uitblinkers en teleurstellingen.

Top

Aan het begin van de week kwam het nieuws dat Niki Lauda, de niet-uitvoerend voorzitter van het Formule 1-team van Mercedes , was overleden. Het team eerde haar gestorven voorman op de best denkbare manier door haar wagens op de voorste startrij te kwalificeren. In de wedstrijd werd een één-drietje gescoord. Een emotionele achtbaan voor de lieden van Mercedes, die desalniettemin in beide klassementen wederom uitliepen op de concurrentie. Waar Max Verstappen twaalf maanden geleden nog een dieptepunt bereikte, daar liet de Nederlander in het Monegaskische GP-weekend van 2019 zien te zijn gegroeid als coureur en als mens. De ruwe randjes slijten langzamerhand – Verstappen maakt bewuste keuzes, kijk bijvoorbeeld naar de start van de race. Waar de Red Bull-rijder voorheen wellicht vol voor de tweede plek was gegaan, daar liet hij Valtteri Bottas ditmaal leven. De absolute smaakmaker van deze wedstrijd. Groot feest bij het kleine broertje van Red Bull Racing. Voor de eerste keer in ruim twee jaar tijd (Spanje 2017) kon het team van Toro Rosso een dubbele puntenfinish bejubelen. Daniil Kvyat leverde een snaarstrak weekend af en bekroonde deze met een zevende plaats, zijn beste resultaat sinds de podiumplaats in China 2016. Alexander Albon deed andermaal een duit in het zakje – de Thai stuurde in zijn eerste Formule 1-race in Monaco naar een achtste plek. Knap werk, jongens!

Flop

Het kan heel snel gaan in de Formule 1 en dat gaat het meestal ook. Na de derde vrije training waande Charles Leclerc op cloud nine , om daar dezelfde dag nog af te donderen. Van de eerste naar de zestiende plaats in ruim twee uur tijd – en dat dankzij (alweer) een foute call van de Ferrari-strategen. In de wedstrijd probeerde thuisrijder Leclerc er nog íets van te maken, maar de inhaalpoging op Nico Hulkenberg was een stapje te ver. Uithuilen, niet teveel aan terugdenken en snel door naar Canada. Hij was op een crash course in Monaco: Antonio Giovinazzi wordt soms geprezen als zijnde een ruwe diamant, maar in de straten van de stadstaat leek het erop dat hij momenteel op een verkeerde manier wordt gepolijst. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de 25-jarige Italiaan in de kwalificatie slechts marginaal (0,070 seconden) langzamer was dan Kimi Raikkonen, maar na een hotseknotsbegonia-optreden koop je daar helemaal niets voor. Giovinazzi finishte als negentiende en laatste, na de eindelijk eens sterk rijdende Robert Kubica een beuk te hebben verkocht. Oef. Het kan echter nog erger - veel erger, zelfs. We zijn absoluut de kwaadste niet om Lance Stroll veren in zijn achterste te steken als hij deze heeft verdiend, maar Monaco vormde een nieuw dieptepunt in de veelbesproken, nog korte loopbaan van de 20-jarige Canadees. Stroll reed werkelijk iedereen in de weg, toonde de helderheid van een waxinelichtje en kwam als zestiende over de eindstreep. Maar goed, vrezen voor zijn zitje hoeft hij nooit..

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden