Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2019

Tweede startpositie Verstappen in Abu Dhabi, pole voor Hamilton

Lewis Hamilton start de Grand Prix vanaf Abu Dhabi vanaf de eerste positie. De Brit was een klasse apart tijdens de kwalificatie voor de laatste Grand Prix van 2019. Max Verstappen kwam als derde over de meet, maar start dankzij een gridstraf van Valtteri Bottas als tweede.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Lewis Hamilton was de snelste man in het eerste deel van de kwalificatie. De Brit was ruim sneller dan Alexander Ablon, Valtteri Bottas en Max Verstappen. De Red Bull-coureur koos er echter voor om slechts één getimede ronde te rijden. Sebastian Vettel ging in de fout bij het ingaan van zijn snelle ronde, door te spinnen bij het uitkomen van het rechte stuk. De Ferrari-coureur wist zichzelf echter alsnog met speels gemak te kwalificeren voor het tweede deel van de kwalificatie.

Achteraan was het dringen voor de laatste posities in de top 15, die recht gaven op deelname aan Q2. Afvallers waren: Romain Grosjean, Antonio Giovinazzi, Kimi Raikkonen, George Russell en Robert Kubica.

In het tweede deel van de kwalificatie kozen de Mercedessen, Red Bull en Leclerc ervoor om de medium band te gebruiken, waardoor ze zondag de race ook op deze compound aanvangen. Verrassend was dat Vettel zich kwalificeerde op de zachte band. Hamilton was razendsnel op zijn gele band en liefst zes tienden sneller dan Verstappen, die Bottas en de Ferrari's voor zich moest dulden. De Nederlander klaagde over een gebrek aan grip aan de achterkant van zijn RB15. In de slotseconden van Q2 was het echter Leclerc die de snelste tijd van Hamilton met een tiende aanscherpte.

Afvallers in Q2: Sergio Perez, Pierre Gasly, Lance Stroll, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen.

Uitslag Kwalificatie - Abu Dhabi

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Reikhalzend werd uitgekeken naar Q3, het slotdeel van de laatste kwalificatie van 2019. Met Hamilton en Bottas als favoriet voor de pole, vertrokken alle coureurs op de zachte band. Hamilton liet er geen gras over groeien en klokte als enige een 1.34-er en was drie tienden los van Verstappen. Achter de Nederlander was het dringen met Bottas en Leclerc die minder dan een tiende op hem toegaven.

In de slotseconden maakten de coureurs zich op voor nog een laatste, ultieme ronde. Verstappen wist zijn tijd niet aan te scherpen en zag Bottas onder zijn tijd duiken, maar de Mercedes-coureur start zondag vanaf de laatste positie na een gridstraf.

Krijgen we vuurwerk in de laatste Grand Prix van 2019? Autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Jeroen van Inkel blikken vooruit in de RacingNews365-podcast.

Voorspel en win

Voorspelgame spanje versie RD

Wie wint de GP van Abu Dhabi 2019?

Speel mee en win een Max Verstappen cap!

Speel mee

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2019 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'