Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Giedo van der Garde

Van der Garde kijkt uit naar Red Bull en Ferrari-tweestrijd in ‘gruwelijk’ Canada

Aankomend weekend strijkt de Formule 1 weer neer in Canada. Voormalig F1-coureur en hedendaags analist bij Viaplay, Giedo van der Garde, reed zelf in 2013 op het Circuit Gilles Villeneuve en kijkt uit naar het weekend in Montréal.

Verstappen Leclerc Imola
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als sinds 1978 is de Grand Prix van Canada in Montreal vaste prik op de Formule 1-kalender. Het circuit in de Canadese miljoenenstad levert eigenlijk altijd mooie races op en is één van de favoriete bestemmingen van de coureurs. Ook voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde kijkt uit naar het weekend in Canada.

In een interview met RacingNews365, blikt Van der Garde vooruit op het Grand Prix-weekend in Montréal. Een race die hij zelf in 2013 mocht ervaren met Caterham: "Voor mij was het een lastige race, maar het is wel echt een gruwelijk vet circuit om te rijden. Iedereen denkt altijd maar 'het is een heel makkelijk circuit, want het zijn maar een paar rechte stukken en wat chicanes', maar eigenlijk is het gewoon een heel moeilijk, technisch circuit."

"Het is in de basis gewoon een stratencircuit, met heel veel opvolgende combinaties. Je moet dan ook een auto hebben die goed is met remmen, maar ook goed over de kerbstones gaat. Als rijder moet je niet altijd te gretig zijn om iets later te willen remmen en daarmee tijd te winnen, want een goede exit is hier ook erg belangrijk," aldus Van der Garde over het iconische circuit in Montréal.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Ferrari als uitdager

Het woord is gevallen: kerbstones. In Monaco waren dat de grote boosdoeners voor Red Bull en Max Verstappen. Gaat in Canada dat probleem het team uit Milton Keynes opnieuw parten spelen? Volgens Van der Garde ligt er wel een uitdaging, in de vorm van Ferrari: "Ferrari is altijd goed op een circuit met langzame bochten, waar je mechanische grip nodig hebt en laat kunt remmen."

Toch verwacht de oud F1-coureur dat ook Red Bull haar vorm terug zal vinden in het Noord-Amerikaanse land: "Ook Red Bull zal hier zeker goed zijn. Die hebben hier de laatste jaren met Max steeds gewonnen en hebben een super efficiënte auto op de rechte stukken."

"Vooral met DRS open zijn zij gewoon heel sterk. Dus ik denk dat het een mooie strijd gaat worden tussen Ferrari en Red Bull", zo verwacht Van der Garde. En McLaren dan? Het team uit Woking zal hier iets minder sterk zijn, zo verwacht Van der Garde: "Zij hebben die efficiëntie niet op het rechte stuk, dus naar mijn gevoel wordt het echt een mooie strijd tussen Ferrari en Red Bull."

			© XPBimages
	© XPBimages

"Goed voor de sport"

De strijd van Red Bull met onder andere Ferrari duurt inmiddels al een aantal races voort. Iets wat we vorig jaar maar zelden zagen. Op de vraag of dit goed is voor de sport, na de extreme dominantie van Verstappen en Red Bull in 2023, is Van der Garde gedecideerd: "Ja, dit is heel belangrijk voor de sport."

“Vorig seizoen was natuurlijk voor ons fantastisch en ongekend, maar een beetje spanning en andere rijders die races gaan winnen is altijd goed voor de sport. We hebben de afgelopen paar races natuurlijk verschillende winnaars gezien en verschillende teams zien winnen", zo verklaart de voormalig Caterham-coureur.

Maar ook de strijd op de baan is iets waar de Formule 1 alleen maar van profiteert, vindt Van der Garde: "Dat is mooi om te zien en dat wil je ook zien. Je wil natuurlijk niet dat het een optocht wordt, waarbij constant dezelfde wint. Dus ja, ik denk dat het heel goed is voor de sport."

Ook interessant:

Verstappen begon dit F1-seizoen als de grote favoriet. Een 4e wereldtitel zou eenvoudig worden gewonnen, zo dacht men. Maar hoe anders is dat nu? Coronel, Dimmers en Mosterdijk geven antwoord in de nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast.

Of als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap