Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Garde leeft mee met De Vries: "De Formule 1-wereld is hard"

Op dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat Nyck de Vries per direct zijn AlphaTauri-zitje kwijt raakt aan Daniel Ricciardo. Giedo van der Garde reageert in gesprek met RacingNews365 op het nieuws.

Het nieuws sijpelde op dinsdag gedurende dag langzaam maar zeker naar buiten. Inmiddels is het officieel: Nyck de Vries verliest na tien races zijn zitje bij AlphaTauri per direct. Na een middelmatige periode besloot men in te grijpen en Daniel Ricciardo naar voren te schuiven. RacingNews365 klom in de telefoon en belde Giedo van der Garde om het nieuws te vertellen en een eerste reactie te ontvangen. Logischerwijs baalt hij van het nieuws over zijn voormalig teamgenoot De Vries. "Het is wel heel snel gegaan. Dat vind ik jammer. Ik hoopte dat hij de rest van het seizoen nog de kans zou krijgen, maar als je tien races krijgt, dan is dat niet genoeg om iets te laten zien. Dat is pijnlijk", zo leeft hij met hem mee. Het nieuws komt precies op het moment dat de coureur stapjes aan het zetten was, merkt Van der Garde op. "Je weet natuurlijk niet wat er intern speelt, wat er gaande is bij het team. Hoe hij het gedaan heeft hebben we wel zelf kunnen zien. Ik vond dat hij de laatste paar races stapjes richting Tsunoda zette. Dat je er dan vervolgens zo uit wordt gezet, is niet best. Pijnlijk voor zo'n jongen. Dat wil niemand." Artikel gaat verder onder de afbeelding .

F1-wereld is hard

Slechts tien races de tijd kreeg De Vries om zich te bewijzen bij het Red Bull-zusterteam. Na enkel races zonder punten, de laatste plek in het klassement en slechts een keer een betere finishpositie dan teamgenoot Tsunoda, valt het doek. Is dat nou eenmaal hoe hard de F1-wereld is, zo vragen we ervaringsdeskundige Van der Garde. "Het is keihard. Je moet presteren, je moet er staan. Als je er dan vervolgens niet staat en je je niet laat zien, dan krijg je dit. Maar ja, tien races is niet veel tijd. Soms moet je ook wel wat spectaculaire dingen laten zien. Natuurlijk maakte hij stappen, deed hij zijn best en probeerde hij dichter op Tsunoda te komen, wat vooral in de races steeds beter ging." "Maar misschien had hij soms ook wat spectaculairs moeten laten zien", oordeelt de voormalig F1-coureur. "In de kwalificatie, of iets geks in de regen of op een opdrogende baan. Dat is het enige kritiekpuntje wat je mee kunt geven. Dat hebben we in principe niet gezien. Het was allemaal degelijk en netjes binnen de lijntjes, maar niks spectaculairs. Als je dat misschien wel had gehad, dan had je misschien langer de kans gekregen." Zonde voor Nyck, oordeelt Giedo, al heeft hij er het volste vertrouwen in dat hij uiteindelijk weer op beide beentjes terecht komt, maar wel buiten de Formule 1. "Dit is wel een abrupt einde, dat wil niemand. Het is pijnlijk voor zo'n jongen dat het op deze manier tot een einde komt." "Hij komt in de toekomst echt wel aan de bak. Nyck is goed in de langeafstandsraces. Daar heeft hij super gepresteerd en hij was heel dicht bij een stoeltje bij Toyota. Er komen echt wel weer kansen voorbij. Ik zie een hele mooie toekomst voor hem in het verschiet liggen buiten de Formule 1. Maar dit wil geen een rijder. Dit is het meest pijnlijke wat je mee kan maken. Je zit in de top, maar wordt er halverwege het seizoen uitgezet."

Ricciardo

En dan nog even over de vervanger van De Vries: Daniel Ricciardo. Hoe kan het toch zijn dat hij na zijn zeer tegenvallende McLaren-periode weer een fulltime zitje heeft gevonden? Van der Garde wijst naar Perez. "Daniel kent het team, hij heeft daar eerder gewerkt en is er succesvol geweest. Hij is hongerig en wil laten zien wat hij kan." "Als hij goed presteert, bestaat de kans dat hij volgend jaar bij Red Bull zit, aangezien Perez het ook niet helemaal top doet. Dus waarschijnlijk gaan ze die twee met elkaar vergelijken", zo sluit de coureur af.

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'