Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Verrassende Red Bull-vervanger Perez naar voren geschoven: "De nieuwe Vettel!?"

Max Verstappen maakt gehakt van zijn teamgenoot Sergio Perez. Mocht Red Bull de Mexicaan willen vervangen, dan vindt Eddie Jordan dat het een jonge, talentvolle coureur moet zijn. Hij heeft er wel een in gedachten.

Perez Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Eddie Jordan en David Coulthard, twee oude rotten uit de Formule 1-wereld die geen blad voor hun mond nemen, maken wekelijks een podcast waarin ze onder meer alle Formule 1-actualiteiten bespreken. Het gaat deze keer over veelbelovende coureurs en dan passeert al snel de naam Oscar Piastri de revue. Coulthard moet erkennen dat Jordan, die al voor het F1-debuut van de Australiër riep dat de jongeman iedereen ging verbazen, gelijk heeft gekregen.

"Het doet pijn, maar ere wie ere toekomt. Ik was nog niet overtuigd en wilde het even aankijken", vertelt de Schot. "Maar jij, Eddie, was al helemaal verkocht. Nu heeft Oscar op 22-jarige leeftijd zijn eerste podiumplaats gepakt. Hij is briljant bezig naast Lando Norris, die ik beschouw als een van de snelste jongens in de koningsklasse van de autosport."

Jordan geeft toe. "Ik had al wat inside information. Ik heb een goede relatie met de vrouw van Mark Webber, die vroeger de manager was van onder meer Johnny Herbert (die onder meer voor Jordan reed in de Formule 1, red.). Zij is nu samen met Mark Oscar's manager en had me verteld dat Oscar the real deal was. Respect voor McLaren, want zij hebben hem nu tot en met 2026 vastgelegd. Dat moesten ze wel doen, want iedereen houdt Oscar in de gaten."

De Ier wijst naar Red Bull: "Als ik Red Bull zou zijn en Checo wil vervangen, dan zou Piastri zeker in mijn hoofd zitten."

Liam Lawson

Dat lijkt nu in ieder geval niet meer te kunnen, nadat Piastri zijn contract heeft verlengd. Daarom schuift Jordan een andere verrassende rookie naar voren als vervanger van Perez. Niet Yuki Tsunoda, niet Daniel Ricciardo, maar Liam Lawson moet meteen die stap maken, meent de voormalig F1-teambaas.

"Lawson finishte weer als elfde in Japan. Hij blijft het flikken in een auto waarin het eigenlijk niet mogelijk hoort te zijn. In Singapore scoorde hij punten en hij zit er constant bij. Liam verdient een kans in de Formule 1. Je kan slechts met één coureur de titel winnen en als je Checo zou vervangen, moet je dat doen voor iemand die helemaal nieuw is met een mooie toekomst in het verschiet. Liam heeft het in zich. Volgend jaar, of in 2025, hoort hij voor Red Bull te rijden."

Coulthard sluit zich daarbij aan. "F1 staat er goed voor. Er zijn zoveel coureurs in hun twintiger jaren die mogelijk grootheden van deze sport kunnen worden. Liam heeft het exceptioneel gedaan in de vier Grands Prix waarin hij heeft meegedaan. Hij heeft aangetoond dat hij meer dan klaar en meer dan capabel is. Vergeet niet: de kans kwam toen niemand het verwachtte. Als het moment komt, dan zou hij een waardige coureur zijn voor een kans bij Red Bull."

En Daniel Ricciardo dan?

Vooralsnog lijkt Daniel Ricciardo echter de aangewezen man om in 2025 door te schuiven naar Red Bull. Heeft hij het nog in zich? Coulthard en Jordan twijfelen er een beetje aan.

"Natuurlijk heb je Ricciardo bij AlphaTauri en het wordt interessant om te zien wat Daniel kan doen in die auto", vervolgt Coulthard. "Het is lastig om daar een goede inschatting van te maken. Als hij ongeveer net zo snel als Tsunoda is, dan is dat mooi, maar als hij significant sneller is, dan moet je toch gaan vermoeden dat hij zijn briljante zelf weer terug heeft gevonden. Hij is de dertig gepasseerd, een geweldig persoon, maar we kunnen niet ontkennen dat hij een paar hele lastige seizoenen heeft gehad. Kan iemand daarna terugslaan? Kan hij het Verstappen moeilijk maken?"

Jordan gaat op zoek naar een antwoord op die vraag. "De potentie is er altijd om jezelf te hervinden. Daniel heeft echter het probleem dat hij een peoples person is, met de mooiste glimlach die ik ooit heb gezien. Er is geen leuker persoon ter wereld. Hij is in geweldige fysieke vorm, een beter sixpack heb ik nog nooit gezien, maar daar win je geen Grands Prix mee", lacht hij.

"De AlphaTauri-bolide lijkt bovendien in niets meer op de Red Bull, dus het wordt een lastige strijd. En pfoe, ik zou graag Lawson zien, maar F1 hoeft karakters als Red Bull echt niet te verliezen. Ik durf geen oordeel te vellen. Een deel van me zegt: 'Zet Lawson in die auto, neem je kans, want je hebt de kans om de nieuwe Vettel te creëren'. Het is lastig in te zien hoe Ricciardo dat zou kunnen doen, maar tegelijkertijd is AlphaTauri nu ook een commercieel merk en dan is Daniel het beste gezicht. Misschien is dat de oplossing, met Lawson als testcoureur. Hem mag je echter niet kwijtraken! Hij is echt heel goed!"

Wie moet de opvolger van Perez worden bij Red Bull? Laat je mening hieronder achter.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen