Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2022

Verstappen afgetroefd door Ferrari's tijdens kwalificatie voor GP Verenigde Staten

Carlos Sainz heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Max Verstappen kwalificeerde zich als derde

Verstappen US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor aanvang van de kwalificatie kwam het nieuws naar buiten dat Dietrich Mateschitz, de grote Red Bull-topman, op 78-jarige leeftijd overleden was. Teambaas Christian Horner liet weten dat het team van Max Verstappen en Sergio Perez er alles aan ging doen om de topman met een pole en zege dit weekend te eren.

Verstappen stoof uit de startblokken, maar zag Carlos Sainz en Charles Leclerc onder zijn tijd duiken. Lewis Hamilton kende een goede eerste run en bekleedde de vierde tijd.

Achteraan het veld was het dringen voor de laatste posities in Q2. Grote verliezers van Q1 werden Daniel Ricciardo (17e) en Esteban Ocon (18e). Afvallers in Q1: Magnussen, Ricciardo, Ocon, Schumacher en Latifi.

In Q2 waren het Verstappen en Leclerc die los waren van de rest van het veld. De Monegask was daarbij enkele duizendsten sneller dan de Red Bull-coureur. Leclerc wist echter dat hij na de kwalificatie nog een gridstraf van tien plaatsen moet incasseren, evenals Perez die vijf plaatsen naar achteren moet. Voor Verstappen vormden Sainz en de Mercedes-coureurs dan ook zijn naaste belagers voor de posities op de startopstelling.

Mercedes kon echter niet langer aanhaken toen het tempo verder omhoog ging en ook Perez moest een gat laten naar Leclerc en Verstappen.

Afvallers in Q2: Albon, Vettel, Gasly, Zhou en Tsunoda.

Uitslag Kwalificatie - Verenigde Staten

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Niemand kon zich meer verstoppen in Q3 en op een nieuwe set van de zachte band gingen de coureurs op jacht naar de snelste tijd van het weekend. Niet geheel verrassend ging de strijd om de pole tussen Verstappen en de beide Ferrari's.

Verstappen koos ervoor om op een gebruikte set banden zijn eerste run af te werken, waarbij de eerste sector slecht was. Het zorgde ervoor dat de Nederlander slechts vierde stond, achter de beide Ferrari's en Hamilton. Werk aan de winkel voor de laatste run.

Verrassend genoeg ging Verstappen al met vijf minuten te gaan de baan op voor zijn laatste run, waarbij hij een dubbele opwarmronde gebruikte om zijn banden klaar te stomen voor zijn laatste vliegende ronde. De beide Ferrari's verbeterden hun tijd en ook Verstappen wist zijn rondetijd aanzienlijk te verbeteren.

Het was echter Sainz die Leclerc en Verstappen nipt voor wist te blijven. De top drie zat binnen één tiende van een seconden. Voor Verstappen betekent de gridstraf van Leclerc dat hij zondag de race als tweede start.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"