Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen definitief Europa-koning af, Red Bull-dominantie is verdwenen

Het Europese seizoen zit er alweer op voor dit jaar en dat betekent dat we de balans op kunnen maken. Wie scoorde er de meeste punten in de negen Europese races? Daar komt een verrassende winnaar uit...

Hungary start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Daar waar Max Verstappen en Red Bull Racing het jaar nog zo dominant begonnen met vier overwinningen uit de eerste vijf races, is dat ondertussen zeker niet meer het geval. De concurrentie is steeds dichterbij gekomen en in de loop van de tijd is zeker McLaren voorbijgegaan aan de Oostenrijkse renstal. Tijdens de Grand Prix van Italië, de slotrace van het Europese seizoen, was Red Bull zelfs afgezakt tot het vierde team in de rangorde.

Verstappen won tijdens de negen Europese races alleen de GP's van Emilia-Romagna en Spanje, terwijl hij ook de sprintrace in Oostenrijk op zijn naam schreef. Charles Leclerc pakte twee (thuis)zeges, net als Lewis Hamilton. Lando Norris, Oscar Piastri en George Russell waren ieder een keer de overwinnaar. Het geeft ook gelijk aan hoe competitief het veld is geworden.

Het feit dat Verstappen slechts twee GP's heeft gewonnen is op zichzelf al even wennen, zeker met het feit in het achterhoofd dat Verstappen vorig jaar alle Europese races wist te winnen. Het toont ook gelijk aan dat de dominantie van Red Bull is verdwenen.

Als we dan naar de puntenaantallen van de acht topcoureurs kijken in het Europese seizoen, valt op dat de top vijf dicht bij elkaar zit. En tussen de eerste drie mannen zit zelfs maar zes punten. Opvallend genoeg is het Piastri die de meeste punten heeft gescoord, met daarachter Verstappen en Norris. Die twee lieten natuurlijk dure punten liggen door hun clash op Oostenrijk, waardoor ze ook in deze ranglijst wat moeten toegeven.

Wat verder opvalt is het grote verschil tussen Hamilton en Russell, waarbij Russell in België wel werd gediskwalificeerd en tijdens zijn thuisrace in kansrijke positie uitviel. De grootste tegenvaller van het Europese seizoen zal ongetwijfeld Sergio Perez zijn. Het beste resultaat van de Mexicaan was namelijk de zesde positie tijdens de GP van Nederland. Hopelijk komen er voor hem nu wat betere races aan.

Bekijk hieronder de puntenaantallen van de top acht!

Aantal punten in de negen Europese GP's

Coureur Aantal punten
Oscar Piastri 146
Max Verstappen 142
Lando Norris 140
Lewis Hamilton 124
Charles Leclerc 119
Carlos Sainz 101
George Russell 76
Sergio Perez 40

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld