Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Verstappen en Red Bull benaderen perfectie in ongekend seizoen

Red Bull zette een zeer bijzonder seizoen neer in de Formule 1. Het team uit Milton Keynes won 21 van de 22 races met de ongenaakbare Max Verstappen en Sergio Perez en trok zo voor de zesde keer het constructeurskampioenschap naar zich toe. Menigeen Formule 1-fan zal zich dit seizoen nog lang herinneren.

Verstappen win Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het komt zelden voor dat een team in de topsport zo vlekkeloos presteert als Red Bull in het Formule 1-seizoen 2023. Elk onderdeel dat bijdraagt aan een goed team, was terug te zien bij het sterrenensemble van Christian Horner. De concurrentie werd met de grond gelijk gemaakt op een manier die nog nooit eerder is vertoond en waarschijnlijk ook nooit meer zal worden vertoond.

De eerste ferme tik werd uitgedeeld in Bahrein, waar Mercedes-coureur George Russell voorspelde dat Red Bull elke race zou winnen. Hoewel het uiteindelijk niet echt zou gebeuren, was het verbazingwekkend om te zien hoe dichtbij Red Bull kwam. Het feit dat Red Bull 21 van de 22 races won, is een van de grootste prestaties in de Grand Prix-racerij ooit, zeker als je je bedenkt dat er steeds meer races bij komen en er meer mogelijkheden zijn om fouten te maken en races te verpesten.

Dit was een team dat over de hele linie (bijna) foutloos opereerde qua pitstops, engineering, operaties, strategie, motivatie en misschien een beetje geluk. Er werd weleens gezegd dat de Formule 1, door de dominantie van een bepaald team, fans kwijtraakt na de spanning van 2021. Dominantie is echter van alle tijden. Vóór Red Bull was het Mercedes, daarvoor ook Red Bull en we hebben ook dominante periodes van Ferrari, Williams en McLaren gezien. Zo gaat het nu eenmaal in de Formule 1 en zo zal het altijd blijven. Dat is niet de schuld van Red Bull: Mercedes en Ferrari moeten gewoon verbeteringen aanbrengen.

Max Verstappen en Sergio Perez

Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Jim Clark, Sir Jackie Stewart, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher, Lewis Hamilton én Max Verstappen.

De Formule 1 heeft weer een nieuwe vaandeldrager voor het lijstje 'coureurs die in hun tijdperk de te kloppen man zijn'. Verstappen zette een van de beste seizoenen ooit neer in welke sport dan ook. Zonder een defecte aandrijfas tijdens de kwalificatie in Saoedi-Arabië, een slecht getimede safety car in Azerbeidzjan en de set up-fouten van Red Bull in Singapore, zou Verstappen elke race als winnaar hebben afgesloten (sprintraces niet meegerekend).

Als Max dat had gedaan, zou dat de grootste prestatie in de geschiedenis van sport zijn geweest. Uiteindelijk moest Verstappen 'genoegen' nemen met 19 overwinningen uit 22 races, maar desondanks sloopte hij haast alle records uit de welbekende historieboeken. De Nederlander staat nu derde op de lijst met meeste overwinningen (54) en we moeten niet vergeten dat hij pas 26 jaar oud is. Plotseling lijkt het record van Lewis Hamilton, dat op 103 zeges staat, niet meer zo ver weg...

Op papier was het seizoen van Sergio Perez een succes. Hij eindigde als tweede in het kampioenschap en zorgde zo voor het eerste een-tweetje van Red Bull in de eindstand, maar eigenlijk was het een mislukking. De Mexicaan eindigde 290 punten achter Verstappen, vijf meer dan zijn eigen totaal van 285 punten. Zijn rondtocht door Europa was pijnlijk, omdat hij zich na de Grand Prix van Miami, waar Verstappen hem op de baan passeerde voor de zege, realiseerde dat zijn titeldroom voorbij was. Zijn agressieve actie in Mexico - Perez probeerde in de eerste bocht de leiding te pakken en crashte hard - was even pijnlijk.

Perez beschikt over een contract voor 2024, maar zijn verblijf zal tot een einde komen als hij zijn prestaties niet drastisch verbetert.

			© XPBimages
	© XPBimages

Christian Horner

Christian Horner moet naast Enzo Ferrari, Ron Dennis, Frank Williams en Toto Wolff als een van de grootste teambazen in de F1-geschiedenis worden beschouwd. Zijn staat van dienst spreekt voor zich, maar zijn grootste prestatie vond misschien wel in de beginjaren van het V6-tijdperk plaats toen Mercedes de sport domineerde.

Het zou zeer gemakkelijk zijn geweest om het koppie van Red Bull te laten hangen, het technische personeel te laten vertrekken en het team medelijden met zichzelf te laten krijgen. Maar Horner heeft hard gewerkt om zijn technische team bij elkaar te houden en heeft zo het allerbeste team in de pitstraat opgeleid. Wanneer beging Red Bull voor het laatst een grote strategische blunder?

Horner is misschien niet de populairste teambaas van de Formule 1, maar hij boekt grootse resultaten en verdient lof voor het bereiken van een haast onmogelijke prestatie. Oscar Wilde schreef ooit het volgende in The Picture of Dorian Grey: 'Er is op de wereld maar één ding erger dan besproken worden, en dat is niet besproken worden.'

Ook interessant:

Max Verstappen domineerde het Formule 1-seizoen, maar wat maakte hem nou zo goed? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers buigen zich erover in een nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast!

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024