Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Strategische opties Verstappen en Red Bull beperkt in GP Frankrijk

Als Max Verstappen de Grand Prix van Frankrijk vanmiddag van poleposition aanvangen, is het routeboek vrij duidelijk. In strategisch opzicht valt er weinig te kiezen voor de succescombinatie.

Max Verstappen start de Grand Prix van Frankrijk in zijn Red Bull van poleposition. Beide Mercedessen staan vlak achter, met daar weer achter teamgenoot Sergio Perez. Iedereen in de top tien start echter op dezelfde medium banden, waarvoor de strategie voor iedereen waarschijnlijk nagenoeg gelijk zal zijn. Pirelli spreekt vooruitblikkend op de race op Circuit Paul Ricard over een vrijwel zekere éénstopper, waarbij de switch van medium naar harde banden de logische keuze is. De zachte banden slijten snel, dus Pirelli benoemt die alleen in combinatie met de harde banden: "Een éénstopper met enkel zachte en medium banden is echt teveel gevraagd, zeker als de temperaturen hoog oplopen."

Bovenstaand schema van Pirelli laat zien dat Verstappen de banden heeft om de door Pirelli geschetste strategie te volgen. Hij heeft tevens nog een nieuw setje softs. Mogelijk kan hij die aanspreken in het geval van een late safety car, of als de marges naar zijn achtervolgers hem toestaan een extra pitstop te maken en de jacht op de snelste raceronde te openen voor een extra punt. Bij laatstgenoemde scenario kan Sergio Perez zijn waarde voor Red Bull bewijzen. Als hij voor de beide Mercedessen terecht weet te komen, zij het met een bliksemstart, zij het met een undercut, dan kan hij de afstopper zijn die Verstappen mogelijk nodig heeft om die marge uit te bouwen. De zachte band overigens kan ook uitkomst bieden als er regen valt en men kans ziet een korte stint op een droge baan af te werken. Overigens komt de regel dat de coureurs twee verschillende droogweercompounds moeten gebruiken dan te vervallen. In theorie kan men dan op medium banden blijven rijden, maar Verstappen heeft enkel gebruikte setjes mediums achter de hand.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden