Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen heeft veel aan feedback van Van Buren: "Rudy is meestal sneller"

Uiteindelijk is het Max Verstappen die in de RB19 stapt en de wagen als eerste over de finish moet zien te rijden, iets wat hem dit seizoen negentien keer lukte. Maar hij wordt natuurlijk gesteund door een heel team, waaronder sim-coureur Rudy van Buren. En de hulp van zijn landgenoot heeft Verstappen goed kunnen gebruiken dit jaar.

Verstappen Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Er was één race waar Verstappen dit seizoen niet op het podium stond. Dat was de GP van Singapore, waar Verstappen na een dramatische kwalificatie als vijfde eindigde. Na die race werd er wat gesleuteld aan de RB19, waarna Verstappen de resterende zeven races weer won. Bij zo'n aanpassing aan de auto wordt er in de simulator gekeken wat de effecten zijn van die veranderingen. Rudy van Buren is dan degene die in de simulator stapt en zijn ervaringen met Verstappen deelt.

"Ik praat best wel veel met Rudy, over wat we kunnen doen met de auto. Hij zit natuurlijk ook in de ontwikkeling voor volgend jaar. Ik test het, hij test het. Dan hebben we onze feedback. Soms vraag ik 'kan je dit doen, dat proberen'. En dan komt hij natuurlijk terug met de feedback", legt Verstappen in de Viaplay-documentaire Near Perfect uit.

Verstappen is enorm blij met de inbreng van Van Buren. "Wat ik heel goed vind aan Rudy: hij kan zich in mij plaatsen hoe hij weet dat ik rijd. En hij kan zich ook in Checo plaatsen en dan rijdt hij de auto op die manier. En dat is heel moeilijk, want dat kunnen niet heel veel coureurs. De meeste coureurs die rijden zoals ze rijden, maar die kunnen zich dan niet verplaatsen in hoe iemand anders rijdt. Dat kan hij heel goed."

Moet Van Buren, die dit jaar zelf ook racet in de Autocross, niet zelf eens een kans krijgen in de Formule 1? Verstappen ziet een groot nadeel. "Rudy is meestal sneller op de sim, maar hij past niet in een Formule 1-wagen. Hij is veel te lang. Dan zit hij met zijn hoofd voor de airbox en krijgt de auto geen lucht. Dat is echt lastig. Rudy is 1.93. Ik had natuurlijk Albon als teamgenoot, die is 1.86/1.88. Die had al last van zijn knieën."

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"