Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Brazilië: koning in de regen, dé clash met Ocon en een mager scorebord

Max Verstappen reed al zeven keer de GP van Brazilië, maar won deze slechts één keer. Wel staat de race in Zuid-Amerika voor de Nederlander altijd bol van spektakel. Een overzicht.

XPB 1022827 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De eerste keer dat Max Verstappen aan de start verscheen van de GP van Brazilië was in 2015. Rijdend voor Toro Rosso werd de voorlaatste race van het seizoen gereden op Autódromo José Carlos Pace. Verstappen kwalificeerde als tiende, maar vanwege een gridstraf van Daniel Ricciardo startte Verstappen van P9. Een plek die hij ook aan het einde van de race in bezit had.

Een jaar later in 2016 pakte Verstappen namens Red Bull direct zijn eerste podium in Brazilië. In een door regen geteisterde GP rijdt Verstappen in ronde 54 op de zestiende plaats. Maar waar anderen moeite hebben met het natte circuit, toont Verstappen zich de koning van de regen. De ene na de andere coureur haalt hij in om in ronde 69 als laatste Sergio Perez voorbij te gaan. Daarmee rijdt hij op de derde plek, achter de niet meer in te halen Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

In 2017 start Verstappen de race in Brazilië vanaf P4. Lewis Hamilton moet vanuit de pits beginnen en met een alternatieve bandenstrategie lukt het hem om naar voren te rijden. Na zijn enige bandenwissel, in ronde 44, komt Hamilton achter Verstappen de baan op. De Nederlander heeft geen kans tegen de Mercedes met nieuwe banden. Uiteindelijk wordt Verstappen dus vijfde, ruim een halve minuut achter winnaar Sebastian Vettel.

Eerste pole en zege in 2019

De race in 2018 lijkt Verstappen zijn eerste zege op te leveren op Braziliaanse grond. Lijkt... Startend vanaf P5 rijdt Verstappen naar de leiding in ronde 40 en vergroot hij daarna zijn voorsprong op Lewis Hamilton. Maar dan in ronde 44 gaat het helemaal mis. Verstappen komt in botsing met Esteban Ocon die zichzelf probeert te ontdoen van een ronde achterstand. Beide courers gaan van de baan en Hamilton kan eenvoudig de leiding overnemen van Verstappen. Ocon wordt door de stewards aangewezen als de schuldige, maar Verstappen koopt daar niets voor. Hij ziet zijn eerste zege in Brazilië in rook opgaan en eindigt als tweede. Na de race gaat hij verhaal halen bij Ocon en duwt hij de Fransman enkele keren opzichtig weg.

Een jaar later dan toch eindelijk een eerste overwinning voor Verstappen in de GP van Brazilië. Hij pakt in 2019 op zaterdag zijn eerste pole en komt bij de start van de GP niet in de problemen. In ronde 21 probeert Mercedes met Hamilton met een undercut Verstappen te passeren. De Nederlander komt een ronde later binnen en mede dankzij de tot dan snelste pitstop ooit (1,82 seconden) lijkt hij Hamilton voor te blijven. Maar bij het uitrijden van de pitstraat wordt Verstappen in de weg gezeten door Robert Kubica en verliest daardoor kostbare tijd en de leiding van de wedstrijd. Een ronde later lukt het Verstappen echter alweer om de Brit te passeren. Er volgen nog twee safety cars, maar na 71 ronden mag Verstappen de hoogste trede beklimmen op het podium.

Ongekend spannende strijd met Hamilton in 2021

In 2020 geen GP van Brazilië vanwege corona. In 2021 gaat Verstappen als leider in de WK-stand (19 punten voorsprong op Hamilton) naar Brazilië. In de kwalificatie reed Verstappen de snelste tijd en werd Hamilton gediskwalificeerd, doe daardoor de sprintrace als laatste moest beginnen. Valtteri Bottas haalde Verstappen in, terwijl Hamilton op zijn beurt naar P5 reed. De uitgangspositie voor de race was bekend. Bij de start lukt het Verstappen direct om in bocht 1 Bottas te passeren en de leiding te pakken. Hamilton rijdt ook verder naar voren en vecht enkele verhitte duels uit met Verstappen voor de leiding, waarbij ze zelfs een keer helemaal van de baan schieten, Uiteindelijk lukt het Hamilton in ronde 59 om Verstappen te passeren. Die moet genoegen nemen met P2.

Vorig jaar moest Verstappen, die toen al wereldkampioen was, genoegen nemen met P6. In de door regen geteisterde kwalificatie pakte Kevin Magnussen verrassend pole, voor Verstappen. In de daaropvolgende sprintrace nam Verstappen de leiding snel over van de Deen, maar hevige bandenslijtage en schade aan zijn vloer wierpen Verstappen terug naar P4. Vanaf de tweede startrij begint Verstappen op zondag aan de GP. Na een herstart, vroeg in de race, probeert Verstappen Hamilton in te halen, maar gaat hierbij in de fout en raakt de Brit. Verstappen krijgt een tijdstraf van vijf seconden en moet zelf een nieuwe voorvleugel halen en wordt helemaal naar achteren geworpen. Hij slaagt er nog wel in om naar voren te rijden, maar meer dan P6 zit er niet in.

Bekijk hieronder de samenvatting van de race in 2022.

Ook interessant:

Verstappen en Perez geven Red Bull ieder op eigen wijze vleugels

De Grand Prix van Mexico was er weer één waar genoeg in zat. Blunders, verrassingen, crashes... Genoeg om over na te praten dus in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365.

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Norris Waarom het uitdagen Verstappen de grootste F1-test is voor Norris