Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen is al lang klaar met Albon, nu Red Bull nog

"We willen graag met Alex door, hij is denken we de beste optie voor Red Bull." Het zijn de standaard zinnetjes van Helmut Marko en Christian Horner die bij veel mensen inmiddels de oren laten bloeden. Ook in Sakhir zakte Albon zwaar door het ijs en Max Verstappen is er al lang en breed klaar mee.

Nee, het valt vast niet mee om teamgenoot van Max Verstappen te zijn. Niet dat de Nederlander een klootzak is, hij is alleen verdomde snel. Dat gebruikt Red Bull ook continu als excuus om Alexander Albon te verdedigen. De Britse Thai die als een soort van Calimero door het leven gaat. Ook in Sakhir reed hij anoniem zijn rondjes. "Heeft Perez de race gewonnen? Ik reed zelfs nog een tijd voor hem", de woorden van Albon na afloop van de race zeiden genoeg. Perez stoof de Red Bull met een mooie move voorbij en nam vervolgens afstand. Vanaf de laatste positie reed Perez in een ruk terug naar het podium, waarna pitstopgeblunder van Mercedes hem zelfs de zege opleverde. Perez reed wederom een dijk van een race en nam revanche op zijn verloren podium van vorige week, toen zijn Mercedes-motor hem in de steek liet. De Mexicaan vecht voor zijn toekomst in de Formule 1 en sinds hij weet dat hij eruit gebonjourd wordt bij Racing Point presteert hij beter dan ooit tevoren. Hij doet daarbij absoluut niet onder voor de toppers uit de Formule 1. Albon worstelde het gehele weekend met een beschamende twaalfde positie in de kwalificatie als beste voorbeeld daarvan. Zijn rondje was naar eigen zeggen niet slecht, zijn zesde plaats in de race vond hij ook niet eens slecht. Dit terwijl vier concurrenten voor hem wegvielen (Verstappen, Leclerc, Bottas en Russell) en Albon in de achterste regionen van het middenveld reed. Het is onverklaarbaar dat de Red Bull-coureur niet eens op het podium weet te staan als daar Perez, Ocon en Stroll wél weten te finishen. George Russell liet zien dat een goede coureur in iedere auto hard gaat. Hij veegde de vloer aan met Valtteri Bottas, ondanks dat hij voor dit weekend geen meter had gereden in de Mercedes. Uiteindelijk kon alleen een bizarre hoeveelheid pech hem van zijn eerste F1-zege afhouden. Russell, de jongen die steevast in een inferieure Williams rijdt! Zijn eerste meters in een topauto en meteen rijdt hij de straatstenen eruit! De optredens van Perez en Russell laten ook meteen zien dat Albon van een ander niveau is. De teamgenoot van Verstappen wist zich geen moment in de kijker te rijden, zocht naar verklaringen voor zijn matige prestatie en klaagde wederom over de auto. Teveel downforce, te weinig snelheid op de rechte stukken. Wanneer ligt het eens aan Albon zelf? Helmut Marko was het gehele weekend in Sakhir stil, hij vermeed klaarblijkelijk de media. Teambaas Horner probeerde nog wel om het standaard perspraatje positief te houden, maar ook bij hem schemerde de teleurstelling door. En het Red Bull persmoment voor de journalisten? Dat werd wederom afgezegd, om onduidelijke redenen.

Voor Red Bull is het zaak om de knoop gewoon door te hakken. Albon out, Perez in. Als laatstgenoemde uit de Formule 1 moet verdwijnen en Red Bull in 2021 Albon behoudt, is dat gewoon een schande voor het team. Bij een topteam horen twee uitstekende rijders en Albon is niet van het gewenste niveau. Wil je vechten voor een titel dan ga je voor het best mogelijke rijdersduo. Dan kan je Albon drie races de tijd geven en vervolgens nog eens drie races, om maar steeds de deadline te verleggen. Uiteindelijk zijn het de prestaties van de coureur die doorslaggevend moeten zijn en die blijven uit. Een twaalfde plaats in de kwalificatie, terwijl Verstappen de poleposition misliep op 0,050 seconde. Een achtste plaats in het WK, achter vrijwel de gehele subtop. Het is Red Bull-onwaardig. En Verstappen? Die is er al lang en breed klaar mee. Het is voor een topcoureur niet te verkroppen als hij de podiumplaatsen aaneenrijgt en zijn teamgenoot steeds met de hakken over de sloot in de top 6 of 8 finisht. De sneren en duidelijke taal van Verstappen aan het adres van Albon in de laatste weken zijn ook meer dan duidelijk: Max is wel klaar met Albon. Nu Red Bull nog. Als Albon in 2021 nog bij Red Bull rijdt dan zal dat zeker effect hebben op de relatie met de Verstappens. Zij willen een competitief team, met de best mogelijke rijders, motor en alles wat erbij hoort. Alleen dan heeft Verstappen volgend seizoen mogelijk een kans om tegen Mercedes te strijden, in zijn eentje zal dat nagenoeg onmogelijk worden. De hele precaire situatie waarin Red Bull zich bevindt - geen motoren en Albon -, heeft ook grote invloed op de toekomst van Verstappen bij het team. Mocht ook 2021, het zesde seizoen bij Red Bull, geen succes brengen en de toekomst qua motoren er niet rooskleurig uitzien, dan weet de teamleiding dat Verstapppen en zijn management voor 2022 ook andere troeven in handen hebben.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi