Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2019

Verstappen terug op podium in Mercedes show, Hamilton prolongeert wereldtitel

Lewis Hamilton heeft zijn zesde wereldtitel in de Formule 1 veroverd, door als tweede de meet te passeren in de Grand Prix van de Verenigde Staten. Max Verstappen legde beslag op de derde podiumplaats.

Verstappen VS Race
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De Grand Prix van de Verenigde Staten kende een spectaculair begin. Polesitter Valtteri Bottas wist zijn leidende positie te behouden, maar daarachter ging het voor Sebastian Vettel mis. De als tweede gestarte Ferrari-coureur zag eerst Max Verstappen voorbij komen, maar viel in de eerste ronde terug van de tweede naar de zevende plaats. Alexander Albon kwam bij de start in aanraking met Carlos Sainz en moest direct de pits opzoeken, om als laatste zijn weg te vervolgen.

Vooraan namen Bottas, Verstappen en Hamilton snel afstand van Leclerc en de rest van het veld. De Ferrari-coureur verloor een volle seconde per ronde. Voor de Italiaanse renstal waren de druiven zuur toen de achterwielophanging van Vettels wagen afbrak in de achtste ronde.

Bottas controleerde het tempo en had na tien ronden een voorsprong van 2,5 seconden opgebouwd ten opzichte van Verstappen die onder druk stond van Hamilton. Red Bull besloot daarop direct om aan het einde van ronde 13 te wisselen naar een set van de harde band, een actie die direct gecovered werd door Bottas. Mercedes liet Hamilton ondertussen aanzienlijk langer doorrijden om hem met één stop de race uit te laten rijden.

Verstappen kon het tempo van Bottas bij lange na niet volgen, de Fin vloog over het Amerikaanse asfalt en wist zelfs het gat naar de nog niet gestopte Hamilton eenvoudig te dichten. Op het moment dat Bottas aansloot bij zijn kopman wilde het team de Brit naar binnen halen, maar deze weigerde de eerste call van het team en wilde langer doorrijden en werd gepasseerd door Bottas in ronde 24 waarop hij de pits opzocht.

Uitslag Race - Verenigde Staten

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Het gaatje tussen Hamilton en Verstappen was ondertussen gedicht tot een vijftal seconden, waardoor de Red Bull-coureur de tweede plaats overnam. Zijn achterstand op Bottas bedroeg na 25 ronden ruim vijf seconden. Logischerwijs wist Hamilton op zijn verse banden Verstappen binnen te hengelen, maar de Nederlander stond op een tweestopstrategie.

Bij het ingaan van ronde 35 dook Verstappen de pits in voor een nieuwe set van de medium band, waardoor hij terugviel naar de derde positie. Mercedes reageerde direct door Bottas naar binnen te halen, waardoor Hamilton de leiding erfde. Zijn leiding ten opzichte van Bottas bedroeg tien seconden, daar waar Verstappen tegen een achterstand van vijftien seconden aankeek.

De race in de Verenigde Staten was een tactisch meesterwerk, in plaats van een actiethriller. Bottas en Verstappen hadden twintig ronden de tijd om het gat naar Hamilton te dichten. Bottas en Verstappen hengelden Hamilton langzaam maar zeker binnen, maar dit ging minder snel dan verwacht.

Bottas besloot om Hamilton toch aan te vallen in zijn kampioensrace, waarbij een eerste aanval afgeslagen werd door de Brit. Een ronde later had Hamilton geen schijn van kans en nam Bottas de leiding over met nog vier ronden te gaan. Verstappen wist het gaatje in de slotronden nog te dichten, maar wist Hamilton niet meer te verschalken.

Na afloop van de race ging alle aandacht logischerwijs uit naar Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2019.

Formule 1 GP Verenigde Staten 2019 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap