Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen vol (andere) emoties na binnenhalen tweede wereldtitel

Max Verstappen kijkt na het veroveren van zijn tweede wereldtitel terug op een in zijn ogen 'perfect' Formule 1-seizoen. Er komen andere emoties bij kijken dan na het veroveren van zijn eerste titel, zo legt hij uit.

Met nog vier races te gaan dit Formule 1-seizoen heeft Max Verstappen de wereldtitel veroverd. Het is zijn tweede titel en het seizoen van 2022 gaat er heel anders aan toe dan een jaar eerder, toen de strijd doorging tot de allerlaatste ronde van de allerlaatste race. Keiharde strijd of niet: Verstappen geniet met volle teugen van zijn tweede titel en hij is trots op het hele team. Na de finish van de GP van Japan was er even onduidelijkheid of hij genoeg punten had, maar dat is nu zeker het geval. Verstappen beschrijft op zondagavond in Suzuka zijn emoties. "Het is natuurlijk een geweldig gevoel. Toen ik over de finishlijn kwam, geloofde ik nog niet dat we de titel hadden gewonnen. Ik wist niet of we volledige punten gingen krijgen." "Hoe dan ook is het een fantastische dag. We konden gelukkig nog racen en de race zelf was prima te managen met de auto, de banden enzovoorts." Verstappen zegt enorm blij te zijn dat hij de titel uitgerekend in Japan heeft gewonnen. "Ik kwam er wel pas later achter, doordat Charles (Leclerc) nog een tijdstraf kreeg. Dat zou me de titel geven, maar ik was eerst van: 'ja? Nee?', want niet iedereen wist het 100% zeker." Verstappen vervolgt: "Uiteindelijk ben je erg dankbaar en reflecteer je op het hele seizoen. We hadden heel veel speciale momenten en het is heel belangrijk om terug te kijken naar wat het hele team heeft bereikt. Dat is heel speciaal en dit gebeurt niet heel vaak. Soms moet je van het moment genieten en het hele team bedanken. We reizen zo veel en iedereen werkt zo hard voor hetzelfde doel. Het zal heel moeilijk worden om dit seizoen nog een keer zo te beleven."

De verschillen met de titels van 2021 en 2022

Na een slopend Formule 1-seizoen in 2021 en een bikkelharde titelstrijd met Lewis Hamilton ging het dit seizoen iets sneller voor Verstappen. Daarnaast was de druk van een titel veroveren er al vanaf. Zoals Verstappen al vaker zei: "Alles wat na de eerste titel komt, dat is een bonus." Het veroveren van de tweede titel voelde dan ook anders. "Heel anders. Er komen veel andere emoties bij kijken natuurlijk, maar ook omdat het hele seizoen zo anders verliep. Je rijdt met totaal nieuwe auto's en het is een totaal nieuwe manier van racen." Ook zijn dominante optreden dit jaar verschilt erg met 2021. Met twaalf overwinningen in achttien races kijkt Verstappen al voor het einde van het seizoen terug op een ongelooflijk succesvol jaar. "Het aantal gewonnen races, dat kwam ook anders dan vorig jaar. Vorig jaar was het allemaal best afhankelijk van de kwalificatie en met een goede uitgangspositie won je normaal gesproken een race. Nu kon ik zelfs met een gridstraf voor een motorwissel terug naar de voorkant van het veld rijden." "Het is extreem genieten dit jaar en natuurlijk is het een heel speciaal jaar. Het wordt heel moeilijk om dit nog eens te evenaren. Daarom moeten we het resultaat waarderen en er heel erg van gaan genieten. We hebben natuurlijk al genoten, maar nu kan dat nog net wat meer."

Verstappen wint in 'Honda-land'

Voor Verstappen en Red Bull was het een droomscenario in Suzuka. Voor de ogen van het 'Honda-thuispubliek' en de fans scoorde de Nederlander met Sergio Perez een 1-2 voor Red Bull én hij won de wereldtitel. Hij bestempelt het als een 'perfect' weekend. "Op dit moment voelt het simpelweg perfect. Niet alleen omdat we met Honda rijden. We werken nu al een aantal jaren met ze samen en met alle aanwezige Japanse fans... Hier komt alles vandaan. In het begin verklaarde iedereen ons voor gek toen we onze samenwerking begonnen een aantal jaren geleden. Ze hadden het toen nog zwaar." Het vertrouwen was er bij Red Bull en Verstappen echter altijd. "Zo zie je maar: geef nooit op en geef alles, dat is wat er is gebeurd. Vorig jaar waren we al heel competitief, maar dit jaar is het nog een stuk beter. Daarom ben ik heel trots op het team en heel trots op iedereen binnen Honda voor die mentaliteit. Het is lastig als je veel wordt bekritiseerd. Er is ook veel druk, want mensen verwachten veel van je en je moet presteren. Ze bleven echter kalm en wisten wat ze moesten doen, en kijk waar we nu zijn."

Viaplay
x
Exclusief Newey vindt feedback Verstappen cruciaal: "Daar heb ik geluk mee gehad"