Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

'Veteraan' Bearman maakt indruk op Ferrari: "Zien 'm snel permanent in F1 terug"

Als 18-jarige je Formule 1-debuut mogen maken in een Ferrari, op het onvergefelijke circuit van Djedda. En dan als zevende de race finishen. Oliver Bearman kan met een gerust hart terugkijken naar zijn invalbeurt in Saudi-Arabië.

Bearman Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het zal je maar gebeuren. Een paar uur voor de derde vrije training van de Formule 1 als Formule 2-coureur een telefoontje krijgen van Ferrari-teambaas Fred Vasseur of je even in de Ferrari SF-24 wil instappen als vervanger van een zieke Carlos Sainz. Het overkwam Prema-coureur Oliver Bearman, die met maar één vrije training achter zijn kiezen de Formule 1-kwalificatie in Saoedi-Arabië reed.

De keren dat Bearman eerder in een Formule 1-bolide reed vallen op één hand te tellen. Eerder had hij onder andere al wat meters gemaakt tijdens de vrije training van de GP van Mexico 2023 in de Haas-bolide van Kevin Magnussen. Tijdens de kwalificatie in Saoedi-Arabië afgelopen weekend wist de Brit het nét niet tot Q3 te redden, waardoor hij de GP op de zaterdag als elfde mocht aanvangen.

Voor Norris en Hamilton gebleven

Hij wist tijdens de beginfase van de race in Saoedi-Arabië uit de malaise te blijven en zichzelf rustig te houden. Uiteindelijk bevond Bearman zich in de slotfase van de race op de zevende positie, maar werd hij achternagezeten door de McLaren van Lando Norris en de Mercedes van Lewis Hamilton, beide op versere banden. Het lukte de Ferrari-invaller om beide ervaren coureurs achter hem te houden en hij finishte de race op deze zevende positie. Zes kampioenschapspunten heeft Bearman zo voor Ferrari weten te halen.

Na het succesvolle debuut staat de 18-jarige coureur nu op de tiende plek in het Formule 1-coureurskampioenschap, nog voor Lance Stroll in de Aston Martin. De invaller mag dus tevreden zijn, net zoals zijn teambaas Vasseur. Zo laat Vasseur na de race weten dat hij geen specifieke verwachtingen had voor Bearman, vanwege de situatie rondom zijn debuut. "En toch heeft hij deze twee dagen verbazingwekkend goed doorstaan, bijna als een veteraan", vertelt Vasseur.

"Er waren geen problemen bij zijn start of bij de pitstop, dingen die allemaal nieuw voor hem waren. Hij was altijd kalm en nauwkeurig met zijn feedback over de radio, en geleidelijk groeide zijn vertrouwen in de auto, zodat hij tegen het einde twee geweldige coureurs, Lando en Lewis, achter zich wist te houden."

"Kwestie van tijd voordat we hem permanent in de paddock zien"

Ook zijn tijdelijke teamgenoot, Charles Leclerc, was geïmponeerd: "Hij is zeer indrukwekkend geweest. Uiterst indrukwekkend. Ik denk dat iedereen dat heeft gezien. Het was natuurlijk heel indrukwekkend om hem in dezelfde garage te hebben, te zien hoe hij werkte en hoe hij deze gehele situatie met zoveel kalmte wist te benaderen. Natuurlijk ook met veel spanning, maar het was echt indrukwekkend."

Het zal volgens de Ferrari-coureur dan ook niet lang duren voordat Bearman een vaste aanstelling zal krijgen in de koningsklasse. "Ik denk dat hij de hele paddock heeft laten zien waartoe hij in staat is. En ik denk dat het na zo'n prestatie een kwestie van tijd is voordat we hem permanent in de Formule 1-paddock zien", gokt Leclerc.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen