Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Sebastian Vettel

Vettel heeft meerdere redenen om te stoppen met de Formule 1

Op donderdag voorafgaand aan de GP van Hongarije maakte Sebastian Vettel bekend dat hij na 2022 een punt zet achter zijn Formule 1-carrière. Hierna nam hij uitgebreid de tijd om uit te leggen waarom hij stopt met racen in de koningsklasse.

Vettel Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Sebastian Vettel zal na het huidige Formule 1-seizoen stoppen met racen voor Aston Martin in de koningsklasse. De viervoudig wereldkampioen bracht het nieuws zelf naar buiten voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Hongarije. Hij heeft meerdere redenen om te stoppen, waaronder zijn standpunten over het milieu.

De keuze om te stoppen is niet alleen gemaakt door de huidige prestaties van Vettel in de F1. Aston Martin rijdt in het middenveld, iets waar de Duitser niet op had gehoopt. Toch zijn er meerdere factoren waarom hij stopt en heeft hij er al jaren over nagedacht. "De tijdlijn brengt ons jaren terug. Het is geen keuze die ik van de een op de andere dag heb gemaakt", zegt hij tegen onder meer RacingNews365, vlak nadat het nieuws over zijn toekomst bekend werd.

"Uiteindelijk is de knoop gisteren doorgehakt. Ik heb toen het team ingelicht dat ik ga stoppen en dus niet meer door ga. Er is echter wel veel over nagedacht voordat ik tot deze keuze ben gekomen, maar het is nu de juiste tijd voor mij om andere dingen te gaan doen. Ik weet natuurlijk hoe intens het is (in de F1) en hoeveel toewijding dit vergt. Als je dit doet, dan moet je het goed doen."

"Ik haal er niet genoeg genot en motivatie uit om alleen maar onderdeel te zijn hiervan. Het doel is altijd geweest om te winnen en om mee te doen vooraan in het veld", noemt de viervoudig kampioen als een van de argumenten om te stoppen. "Ik heb dit gelukkig mogen meemaken en heb met veel geweldige auto's en teams gereden in het verleden, waarmee ik veel heb bereikt. Gekeken naar de grootheid van dit team, doen ze niks tekort aan anderen. Ons pakket was echter niet zo sterk als ik had gehoopt, dus vechten we niet aan de voorkant van het veld."

Klimaat is een van de factoren voor Vettel

Vettel is, ondanks het feit dat Aston Martin in het middenveld rijdt, lovend over het team. "Ik zie dat ze progressie boeken gedurende het jaar en de jaren hierna, maar zoals ik al zei, er gaat erg veel toewijding in zitten. Veel tijd met gedachten, maar ook het fysiek weg zijn van thuis en de kinderen en familie. Er is ook iets anders bij mij gegroeid dan alleen de kinderen. Ik heb andere interesses en die gedachten kan ik niet meer negeren."

"Die gedachten werden groter en groter tot aan het punt dat het centraal staat. Het was geen 100% of 0% keuze. Het is niet dat ik racen nu haat, want ik hou er nog steeds van. De meerderheid trekt mij echter een andere kant op." Het klimaat is volgens Vettel hier een belangrijke factor in. "Dat heeft zeker een rol gespeeld. Ik kan geen percentage noemen hiervoor, dat zou dom zijn."

"Om echter te zien dat de wereld verandert en als ik naar de toekomst kijk... het is een bedreigende situatie voor iedereen van ons en vooral de generaties na ons. Een deel van mijn passie en mijn werk komt met dingen waar ik geen fan van ben. Ik reis over de wereld en race auto's waarbij grondstoffen letterlijk verbrand worden. Dat zijn dingen waar ik niet meer van kan wegkijken. Als je je daar bewust van wordt, dan kan je niet meer doen alsof het niet bestaat. Het is echter niet de grootste factor, maar een combinatie van dingen."

Met vier wereldkampioenschappen en (vooralsnog) 53 overwinningen en 122 podiums is Vettel een van de grootste Formule 1-coureurs uit de geschiedenis van de sport. Voordat hij voor Aston Martin uitkwam, racete hij voor Toro Rosso, Red Bull en Ferrari. Bij de Oostenrijkse renstal won hij al zijn wereldkampioenschappen.

Ook interessant:

Falend Ferrari legt Verstappen geen strobreed in de weg

Max Verstappen won in Frankrijk, terwijl Charles Leclerc door het ijs zakte. Kan de Red Bull-coureur de titel nog mislopen? Wat zijn zijn kansen volgend raceweekend in Hongarije? Dat en meer bespreken Tim Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste RN365 Formule 1-podcast. Beluister 'm hieronder.

Forbidden

Weddenschappen Sebastian Vettel

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Hongarije 2022 RN365 Nieuwsdossier

10 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken