Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 2020

Video: Zo wordt een Formule 1-stoeltje geschuimd

Het maken van een stoel voor in een Formule 1-auto is een heuse wetenschap. Er komt heel wat bij kijken om ervoor te zorgen dat een coureur zich thuisvoelt achter het stuur van zijn bolide.

Video
Naar nieuwsoverzicht © McLaren

Net zoals de meeste dingen in de Formule 1 is ook het maken van de stoel van een coureur geen simpele opgave. Het is immers noodzakelijk dat een coureur zich zo comfortabel mogelijk voelt achter het stuur en zich geen zorgen hoeft te maken over zijn zitpositie. Daarom wordt er met grote nauwkeurigheid gewerkt als een zogeheten 'seat fitting' plaatsvindt.

Wanneer een Formule 1-team bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe auto, zal het de coureurs vragen om plaats te nemen in een kuip, zodat het hun nieuwe stoeltje kan schuimen. De coureurs moeten hierbij hun complete outfit, inclusief helm en schoenen, dragen om ervoor te zorgen dat alles naadloos op elkaar aansluit.

De coureur komt als gegoten in de auto te zitten dankzij de manier waarop dit proces verloopt. Het team plaatst een speciaal schuim in de kuip dat zich aanpast op het lichaam van de coureur. Samen met de ingenieurs bepaalt de coureur vervolgens waar er dingen moeten worden bijgesteld om de zitpositie te optimaliseren. De coureur denkt hierbij onder andere aan de afstand naar de pedalen, het stuur en hoe zijn zicht is uit de cockpit. Het proces neemt enkele uren in beslag, maar het resultaat levert een stoel op waarmee een coureur een jaar lang op de top van zijn kunnen kan presteren.

In een nieuwe video van McLaren wordt dit proces in beeld gebracht. De Britse renstal geeft een uitgebreide kijk achter de schermen om toe te lichten hoe dit alles in zijn werk gaat. Te zien is hoe Lando Norris samen met zijn collega's zijn stoel voor het 2020-seizoen afstelt.

1 reactie