Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mohammed Ben Sulayem

Volop steun voor FIA-president na valse beschuldigingen

FIA-vertegenwoordigers van maar liefst 29 landen hebben in een brief hun steun uitgesproken voor president Mohammed Ben Sulayem, die eerder dit seizoen werd vrijgesproken van mogelijke bemoeienis met twee races in 2023.

Ben Sulayem Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

FIA-president Mohammed Ben Sulayem kwam begin dit seizoen onder een vergrootglas te liggen toen aangekondigd werd dat er een onderzoek gestart werd naar hem. Hij werd ervan verdacht zich persoonlijk te hebben bemoeid met de straf van Fernando Alonso gedurende de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2023 en hij zou geprobeerd hebben de goedkeuring van de GP van Las Vegas tegen te houden. Een klokkenluider had deze aantijgingen gemeld, maar na een onderzoek van de ethische commissie van de FIA werden er geen bewijzen gevonden.

Hij werd vrijgesproken na een onderzoek van 30 dagen, waarbij elf getuigen gehoord werden. Er is nu op de website van de FIA een brief geplaatst, ondertekend door FIA-leden van de MENA-regio en de ACTAC-subregio (takken van de FIA in het Midden Oosten en Noord-Afrika, red.), waarin de steun aan de president kenbaar wordt gemaakt.

Juridische stappen

De brief is door 29 verschillende FIA-vertegenwoordigers ondertekend, die allemaal representatief zijn voor een land uit de regio. In de brief valt te lezen dat "de FIA-leden van Sport voor de MENA-regio en de ACTAC-subregio zeer bezorgd waren over de beschuldigingen tegen FIA-president Mohammed Ben Sulayem over mogelijke inmenging in sportieve beslissingen tijdens Formule 1-wedstrijden in 2023."

"Aangezien de heer Mohammed Ben Sulayem zich sinds zijn verkiezing tot voorzitter van de FIA heeft ingezet voor het bevorderen van transparantie binnen de FIA, wordt zijn volledige medewerking aan de ethische commissie van de FIA en de afdeling Compliance gedurende de 30 dagen van onderzoek zeer gewaardeerd."

De uitspraak van de Ethische Commissie wordt herhaald, waarna het bericht wordt vervolgd. "De FIA-leden van de MENA-regio en de ACTAC-subregio veroordelen en zijn tegelijkertijd diep teleurgesteld over de onrechtvaardige en meedogenloze poging om de integriteit van het FIA-leiderschap te ondermijnen door dergelijke ontrouwe beschuldigingen om bekrompen persoonlijke agenda's te dienen. We moedigen de FIA-administratie ten zeerste aan om juridische stappen te ondernemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze beschuldigingen aan het adres van de FIA-president."

De leden staan volledig achter de president. "We hebben er alle vertrouwen in dat de heer Mohammed Ben Sulayem de FIA en haar leden op een transparante manier zal blijven dienen, waarbij de FIA-gedragscode de hoogste prioriteit heeft. We willen ook graag onze steun betuigen aan het leiderschap van de FIA door de heer Mohammed Ben Sulayem en we zullen met hem blijven samenwerken in zijn inspanningen om de FIA en haar leden te dienen en te ontwikkelen", zo sluit de brief af.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"