Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Voormalig F1-coureur teleurgesteld in Mercedes: "Ferrari en McLaren hebben beter werk verricht"

Voor het eerst sinds de GP van Oostenrijk in 2018, haalde Mercedes met beide auto's niet de finish. Een pijnlijk weekend dus voor het team uit Brackley. Volgens voormalig Formule 1-coureur Karun Chandhok is er een negatieve trend zichtbaar bij de Zilverpijlen.

Hamilton Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is nog niet het seizoen van Mercedes. Na drie races wist het team uit Brackley pas 26 punten binnen te halen. Het gat naar nummer drie McLaren is al bijna 30 punten en de voorsprong op achtervolger Aston Martin bedraagt slechts één puntje. Formule 1 expert Karun Chandhok voorziet geen al te best seizoen voor de Zilverpijlen en constateert dat deze negatieve trend al langer speelt.

"In Djedda heb ik met mensen van het team gesproken die aangaven dat Melbourne beter bij hun pakket zou passen en ze dus competitiever zouden zijn. Ze zullen dus zwaar teleurgesteld naar huis gaan," aldus Chandhok in gesprek met Sky Sports. De oud-Formule 1 coureur vervolgt: "De DNF's zijn slecht voor het team, maar ze zullen vooral enorm teleurgesteld zijn met de snelheid die ze hebben laten zien. Er was geen moment in de race dat ze Ferrari of zelfs McLaren konden aanvallen."

Chandhok hint ook op het feit dat George Russell voor zijn crash al ruim 48 seconden achter Carlos Sainz reed. "Het zal lastig worden om de prestatie van vorig jaar, tweede in het kampioenschap, te herhalen."

Veel veranderingen, weinig resultaat

Toen Mercedes in 2022 met het 'zero sidepod' concept op de proppen kwam, hield heel de Formule 1 paddock even haar adem in. Had de renstal uit Brackley iets geniaals bedacht of zou het compleet mislukken? Het werd een beetje van beide en eind vorig seizoen werd duidelijk dat er voor 2024 een compleet nieuw concept zou worden bedacht. Na drie races in dat nieuwe seizoen lijkt Mercedes echter niets opgeschoten met het nieuwe concept. Dat ziet ook Chandhok: "Ze blijven praten over het potentieel dat in deze auto zit, maar je ziet dat ze nog vraagtekens hebben hoe ze die moeten benutten. Deze auto's zijn enorm complex, maar je mag wel concluderen dat Ferrari en McLaren beter werk hebben verricht tijdens de winter."

Toch zag Chandhok dit vorig seizoen al onstaan: "Mercedes werd vorig jaar dan wel tweede in het kampioenschap, Ferrari en misschien ook McLaren waren sneller aan het einde van het jaar. Mercedes heeft twee goede coureurs die constanter zijn, daardoor werden ze tweede. Niet op basis van snelheid."

Waar Mercedes vorig seizoen geen enkele race wist te winnen, is het voor Lewis Hamilton al ruim twee jaar geleden. Zijn laatste overwinning pakte hij tijdens de GP van Saoedi-Arabië in 2021. Volgens Chandhok is het dan ook beter voor Mercedes om de focus te verleggen op 2026: "Het team denkt nog steeds dat ze dit om kunnen draaien. Ik vraag me dat af. Hebben ze nog vertrouwen dat de mensen, die het al een paar jaar niet voor elkaar krijgen, het nu ineens wel voor elkaar krijgen? Waarschijnlijk gaat er komend jaar niet veel veranderen, dus de focus kan beter op de grote wijzigingen in 2026."

Ook interessant:

Kunnen we van een enerverende GP van Australië spreken? Qua spanning misschien niet, maar er gebeurde genoeg. Red Bull blijkt niet onfeilbaar en dat is iets waar de concurrentie maar wat graag gebruik van wil maken.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Senna De dood die volgens Ecclestone het einde van de F1 zou betekenen