Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Vraagtekens bij Ferrari: "Dat team kan je voor volgend seizoen nu al afschrijven!"

Mattia Binotto was de vierde Ferrari-teambaas die sinds het hybride tijdperk in de Formule 1 (2014) begon aan het roer van de renstal stond. Met zijn vertrek komt de vijfde er alweer aan. Is het de juiste keuze voor de Scuderia?

Charles Leclerc Ferrari Abu Dhabi GP 2022
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ferrari zal komend Formule 1-seizoen een nieuwe teambaas hebben. Frederic Vasseur zal Mattia Binotto vervangen, nadat laatstgenoemde zelf besloot te verkassen. Het is de zoveelste teambazenwissel voor de Italiaanse renstal in een vrij korte periode. De reden lijkt helder te zijn: Ferrari heeft al jaren geen titel veroverd.

Maar hebben ze echt gefaald en is het wegsturen van teambaas de juiste oplossing? Allard Kalff vindt van niet, zo legt hij uit in een uitgebreide F1-terugblik tezamen met RacingNews365-host Joris Mosterdijk. "Ze zijn tweede geworden. Volgens mij hoefden ze dit jaar nog geen kampioen te worden van de hoge bazen. Dat hoeft pas het komende jaar of het jaar daarop."

"Wat dat betreft kan je niet zeggen dat ze gefaald hebben", aldus de Viaplay-analist. "Aan de andere kant, als je een auto hebt die zó goed is aan het begin van het jaar en je eindigt op deze achterstand, dan heb je wel gefaald. Dan heeft het team niet het maximale eruit gehaald."

Toch is dat volgens Kalff zeker niet volledig de schuld van de teambaas. "Als we kijken naar Zandvoort waar er een wheelgun in de weg lag. Binotto legt dat ding niet in de pitstraat. Als we kijken naar de motor die stuk ging in Barcelona. Binotto heeft dat ding niet in elkaar gezet. De strategie in Hongarije... Binotto doet de strategie niet. De intermediates in Brazilië? Daar was hij niet eens!"

"Het enige waarvan ik zeg, dat kan je hem misschien een beetje kwalijk nemen, dat zou zijn dat hij wat harder op had mogen treden naar mensen die wél verzaakten. Er zijn een aantal mensen binnen dat team, die hebben echt fouten gemaakt. Daar had hij gewoon keihard tegen moeten zijn."

Ferrari en de kansen voor 2023

Het vertrek van Binotto wekt de indruk dat het finaal mis is gegaan bij Ferrari, maar volgens Kalff valt dat allemaal wel mee. "Ik vind niet dat ze gefaald hebben, maar ze hebben ook weer niet echt het maximale resultaat eruit gehaald. Falen vind ik wel een groot woord", zo vervolgt de voormalig coureur.

"En Binotto weg... daar begrijp ik helemaal niks van. Door Binotto weg te sturen los je de problemen niet op, want hij is het probleem niet. Het probleem is de mensen die hij niet heeft weggestuurd. Die zijn het probleem en nu blijven ze zitten."

"Zij hebben een mooi verhaal straks en er komt straks een nieuwe baas. Hij denkt: 'Ja, jullie hebben ergens wel gelijk. Nou, jullie blijven zitten', dus Ferrari kan je voor volgend jaar wel afschrijven!", zo zei hij daags voordat het nieuws over Vasseur bekend werd.

Bekijk deel 2 van de terugblik op het afgelopen F1-seizoen met Allard Kalff hieronder!

Ook interessant:

Kalff kiest favoriete GP Verstappen: "Daar was hij als Schumacher in zijn beste dagen"

En Formule 1-seizoen van 2022 is officieel voorbij en dat betekent dat het grote terugblikken kan gaan beginnen! Dat doen we met mister racecontrol Allard Kalff. In deel 2 van het interview hebben we het onder meer over de problemen bij Ferrari, de comeback van Mercedes en de beste race van Verstappen!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Charles Leclerc

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull