Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vraagtekens bij Ferrari: "Dat team kan je voor volgend seizoen nu al afschrijven!"

Mattia Binotto was de vierde Ferrari-teambaas die sinds het hybride tijdperk in de Formule 1 (2014) begon aan het roer van de renstal stond. Met zijn vertrek komt de vijfde er alweer aan. Is het de juiste keuze voor de Scuderia?

Ferrari zal komend Formule 1-seizoen een nieuwe teambaas hebben. Frederic Vasseur zal Mattia Binotto vervangen, nadat laatstgenoemde zelf besloot te verkassen. Het is de zoveelste teambazenwissel voor de Italiaanse renstal in een vrij korte periode. De reden lijkt helder te zijn: Ferrari heeft al jaren geen titel veroverd. Maar hebben ze echt gefaald en is het wegsturen van teambaas de juiste oplossing? Allard Kalff vindt van niet, zo legt hij uit in een uitgebreide F1-terugblik tezamen met RacingNews365 -host Joris Mosterdijk. "Ze zijn tweede geworden. Volgens mij hoefden ze dit jaar nog geen kampioen te worden van de hoge bazen. Dat hoeft pas het komende jaar of het jaar daarop." "Wat dat betreft kan je niet zeggen dat ze gefaald hebben", aldus de Viaplay-analist. "Aan de andere kant, als je een auto hebt die zó goed is aan het begin van het jaar en je eindigt op deze achterstand, dan heb je wel gefaald. Dan heeft het team niet het maximale eruit gehaald." Toch is dat volgens Kalff zeker niet volledig de schuld van de teambaas. "Als we kijken naar Zandvoort waar er een wheelgun in de weg lag. Binotto legt dat ding niet in de pitstraat. Als we kijken naar de motor die stuk ging in Barcelona. Binotto heeft dat ding niet in elkaar gezet. De strategie in Hongarije... Binotto doet de strategie niet. De intermediates in Brazilië? Daar was hij niet eens!" "Het enige waarvan ik zeg, dat kan je hem misschien een beetje kwalijk nemen, dat zou zijn dat hij wat harder op had mogen treden naar mensen die wél verzaakten. Er zijn een aantal mensen binnen dat team, die hebben echt fouten gemaakt. Daar had hij gewoon keihard tegen moeten zijn."

Ferrari en de kansen voor 2023

Het vertrek van Binotto wekt de indruk dat het finaal mis is gegaan bij Ferrari, maar volgens Kalff valt dat allemaal wel mee. "Ik vind niet dat ze gefaald hebben, maar ze hebben ook weer niet echt het maximale resultaat eruit gehaald. Falen vind ik wel een groot woord", zo vervolgt de voormalig coureur. "En Binotto weg... daar begrijp ik helemaal niks van. Door Binotto weg te sturen los je de problemen niet op, want hij is het probleem niet. Het probleem is de mensen die hij niet heeft weggestuurd. Die zijn het probleem en nu blijven ze zitten." "Zij hebben een mooi verhaal straks en er komt straks een nieuwe baas. Hij denkt: 'Ja, jullie hebben ergens wel gelijk. Nou, jullie blijven zitten', dus Ferrari kan je voor volgend jaar wel afschrijven!", zo zei hij daags voordat het nieuws over Vasseur bekend werd. Bekijk deel 2 van de terugblik op het afgelopen F1-seizoen met Allard Kalff hieronder!

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie