Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2024

Waarom de F1 opnieuw een lange pauze heeft ingelast

Het zal je vast al op zijn gevallen: de eerstvolgende race staat 18 oktober, dus over een week of drie, pas weer op de kalender. Daarmee last de Formule 1 een soort 'herfststop' in, maar hoe zit dat precies? RacingNews365 zocht het voor je uit.

Race start Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor velen zal het vast al een bekend verhaal zijn, maar de Formule 1 groeit alsmaar in populariteit en trekt daarmee de aandacht van mensen en organisaties wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de kalender, maar ook naar de discussies daar omheen: met 24 races op het programma hebben de teams en coureurs eigenlijk al een overvol seizoen, maar tegelijkertijd staan er meerdere landen te popelen om zelf ook een race te organiseren. 

Aan interesse in de Formule 1 dus geen gebrek, maar dat is ook de kern van het 'probleem' wat velen de 'herfststop' noemen. Na de Grand Prix van Singapore zullen de coureurs, teams én fans namelijk drie weken moeten overbruggen zonder enige actie in de wereld der Formule 1. Voor de coureurs en teams is die tussenpauze meer dan welkom, want in die periode kan er aan de auto gewerkt worden en hebben de teams hier en daar soms ook de ruimte om een korte rustperiode in te lassen.  

Toch ontstond die herfststop niet als luxeprobleem, maar had het vooral te maken met een paar verschuivingen die op het allerlaatste moment nog door werden gevoerd. Als we de kalender van 2024 met die van 2023 vergelijken, vallen er namelijk een aantal dingen op. De Grand Prix van Qatar is van begin oktober naar eind november verplaatst, waardoor het evenement nu dus deel uitmaakt van de laatste triple header van dit seizoen. 

Ook de Grand Prix van Japan heeft een ander plekje op de kalender gekregen. Dit jaar werd de race begin april namelijk al verreden, terwijl het evenement vorig jaar eind september pas op de kalender stond. Het naar voren halen van de Grand Prix van Japan leek een fantastisch plan, gezien de terugkeer van de Grand Prix van China, maar veroorzaakte toch de nodige problemen bij het verder invullen van de kalender. 

Het verschuiven van de Grand Prix van Japan gebeurde namelijk relatief laat, waardoor er dus een gat ontstond op de kalender wat uiteindelijk niet opgevuld kon worden. De Formule 1 heeft nog wel geprobeerd het gat op te vullen door met andere organisaties in gesprek te gaan, maar dat mocht uiteindelijk niet baten. Het terugverplaatsen van de Grand Prix van Qatar werd bijvoorbeeld nog kort overwogen, maar dat was geen optie wegens de hoge temperaturen in oktober. Na de editie van vorig seizoen viel de optie dus weg om dat evenement weer naar voren te halen.

Zodoende ontstond er dus een 'herfststop', al is dat gezien de logistieke moeilijkheden en andere overwegingen niet heel gek. Het seizoen zal ook eindigen met een triple header, maar die situatie ziet er iets anders uit. Na de Grand Prix van Brazilië zal er een tussenpauze van twee weken zijn alvorens de Formule 1 naar Las Vegas vertrekt, om vervolgens het seizoen af te maken in Qatar en Abu Dhabi. 

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking! Renault stopt als motorleverancier in F1