Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

Waarom drinkt de Indy 500-winnaar melk op het podium?

Normaal gesproken wordt er met een goede fles bubbels gespoten op het podium na het winnen van een race, maar na de Indy 500 giet de winnaar een kan melk over zich heen. Een aparte traditie. Waar komt dit vandaan?

Indycar series indianapolis 500 indycar 500 racingnews365 dan wheldon milk 2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Een van de grootste autosportevenementen van het jaar, de Indianapolis 500, wordt op zondag 28 mei weer verreden in de Verenigde Staten. De winnaar van de prestigieuze race ontvangt naast eeuwige roem een opmerkelijk 'cadeautje' in Victory Lane: een fles melk. Na enkele slokken verdwijnt de inhoud van de kan meestal over het hoofd van de coureur, die zelf heeft gekozen voor volle, halfvolle of magere melk.

Toch begon de traditie bij karnemelk, of je er nou van houdt of niet. In 1936 dronk de winnaar van de race, Louis Meyer, altijd karnemelk ter verfrissing en dat gebeurde ook na de overwinning van de Indy 500. Een vertegenwoordiger van de Milk Foundation was zo blij met de reclame in de kranten dat het tafereel in de jaren daarna herhaald moest worden.

Met uitzondering van de periode tussen 1947 en 1955 was het een steevaste traditie na de race, al brak Emerson Fittipaldi in 1993 het ritueel door in dat jaar een glas jus d'orange te drinken. Of ja, breken? Later nam hij alsnog maar een slok melk om de traditie officieel gezien in stand te houden. Ook bood hij zijn excuses aan voor het misverstand.

Onze eigen Rinus Veekay start de Indy 500 dit jaar vanaf de tweede plaats, zijn derde start op de voorste startrij op rij! Mocht hij op zondag ook als eerste over de finish komen, dan staat er een kan koude volle melk voor hem klaar. Slechts twee rijders schreven na de oorspronkelijke traditie ooit nog karnemelk op (Simona de Silvestro en Ed Carpenter), terwijl Juan Pablo Montoya chocolademelk opschreef...

Wat de coureurs dit jaar hebben gekozen? Dat zie je in het onderstaande overzicht. De Indy 500 van 2023 wordt op zondag 28 mei verreden om 18:45 uur Nederlandse tijd. Drivers? Start your engines!

Indy 500 melkkeuzes

Coureur Melk
Josef Newgarden Volle
Scott McLaughlin Volle
Patricio O'Ward Volle
Helio Castroneves Halfvolle
Felix Rosenqvist Volle
Alexander Rossi Volle
Marcus Ericsson Volle
Scott Dixon Volle
Alex Palou Volle
Takuma Sato Halfvolle
Will Power Volle
Santino Ferrucci Volle
David Malukas Volle
Conor Daly Volle
Rinus Veekay Volle
Ryan Hunter-Reay Volle
Colton Herta Volle
Kyle Kirkwood Volle
Romain Grosjean Magere
Devlin DeFrancesco Volle
Jack Harvey Volle
Ed Carpenter Volle
Katherine Legge Magere
Christian Lundgaard Volle
R.C. Enerson Volle
Sting Ray Robb Volle
Benjamin Pedersen Halfvolle
Simon Pagenaud Volle
Tony Kanaan Volle
Callum Ilott Volle
Agustin Canapino Volle
Marco Andretti Volle

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Gedecideerd over eigen toekomst: "Wolff weet dat ook"