Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Waarom McLaren dacht dat kostbare Ferrari-aanwinst ‘overgekwalificeerd’ was

McLaren heeft besloten om de samenwerking met David Sanchez, die pas begin 2024 overkwam van Ferrari, te beëindigen. Teambaas Andrea Stella legt uit waarom.

Andrea Stella
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft uitgelegd hoe het team tot de realisatie kwam dat David Sanchez overgekwalificeerd bleek te zijn voor de technische rol die hij bezette voor zijn schokkende vertrek. McLaren kondigde vorige week aan dat Sanchez, de technisch directeur van concept en design, drie maanden nadat hij officieel overkwam van Ferrari al zou vertrekken. Hij was één van de drie technisch directeuren en werkte nauw samen met Peter Prodromou als technisch directeur van aerodynamica en voormalig Red Bull-kopstuk Rob Marshall als technisch directeur van techniek.

Toch is Sanchez inmiddels vertrokken en bracht hij zo een stoelendans teweeg bij McLaren. Marshall is nu de hoofdontwerper en Neil Houldley bezet nu de voormalige functie van Marshall, terwijl de takenlijst van Prodromou verder ongewijzigd blijft. Stella zal daardoor tijdelijk de functie van technisch directeur voor performance op zich nemen terwijl er gezocht wordt naar een vervanger.

Het vertrek van Sanchez kwam onverwachts, vooral gezien de inzet van McLaren om hem los te weken bij Ferrari. Volgens Stella was Sanchez echter overgekwalificeerd voor de functie die hij toegewezen kreeg. "Ik denk dat we wel wat uit te leggen hebben," benadrukte Stella tegenover de media, waaronder RacingNews365. "Het nieuws over David is onderdeel van groter nieuws, maar het belangrijkste en relevantste deel is dat we nu een geüpdatete en geëvolueerde technische inrichting hebben die het team in een nog sterkere positie zet dan voorheen."

Synergie

"In de eerste drie maanden [van 2024] hebben we vooral naar de juiste synergie gezocht tussen onze technische probeersels waar we vorig jaar mee zijn begonnen, inclusief wat kleine aanpassingen, en het behouden van de positieve punten. De groep met nieuwelingen bestaat niet alleen uit ervaren mensen, maar ook uit talloze technische mensen die we binnen het team ook wel de extra paardenkrachten noemen. Dat betekent dat we in die drie maanden veel gesprekken gevoerd hebben, ook met David, en konden concluderen dat het model goed werkt. We zijn blij met drie technische directeuren, maar we moeten de juiste technische configuratie vinden die de sterke kanten van alle partijen benadrukken."

En zo komt Stella bij de conclusie uit. "We hebben meerdere gesprekken gevoerd met David en erkenden ook dat zijn ervaring, expertise en bekwaamheid potentieel zelfs groter waren dan nodig voor zijn rol binnen McLaren. Drie maanden in de Formule 1 komt wel overeen met een jaar aan ervaring in een andere sector en dat kan veel verschil maken voor het werk dat we nog moeten verrichten voor de auto van 2026. Dit is ook waardevol voor David, om hem de kans te geven om elders een nog belangrijkere functie te bemachtigen. Die drie maanden kunnen dus veel verschil maken. Daarom vonden we dat dit het juiste moment was. We zijn op vriendschappelijke wijze tot de conclusie gekomen dat dit de juiste beslissing zou zijn en ik wens hem het allerbeste met zijn toekomstige uitdagingen."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Sanchez zou binnen het plaatje passen

De omvang van de rol van Sanchez als technisch directeur van concept en performance is in die drie maanden wel veranderd ten opzichte van de invulling die McLaren in eerste instantie voor ogen had. Volgens Stella hadden ze de vormgeving echter wel kunnen laten werken.

"Er ontstonden wat veranderingen ten opzichte van de initiële gesprekken [met Sanchez]," voegt hij toe. "We moesten evalueren of zijn nieuwe contract wel bij hem paste, dus het was wel redelijk om te stellen dat de omstandigheden waren veranderd. Dit betekent echter niet dat er geen oplossing mogelijk was, want tijd is enkel een variabele en ik ben ervan overtuigd dat het kon werken."

"Maar zoals ik al aangaf was drie maanden wachten geen optie, en zijn er meerdere teams die kunnen profiteren van een technisch directeur van zijn niveau. Hij is erg in trek op dit moment, maar dat kan in drie maanden tijd ineens weer anders zijn omdat een groot deel van het werk dan al gedaan is, zelfs voor dit jaar."

Ook interessant:

Onaantastbare Verstappen rijdt dwars door alle Red Bull-stormen heen

Na het debacle in Australië sloeg Max Verstappen keihard terug tijdens de Grand Prix van Japan. De Nederlander pakte poleposition, verdween aan de horizon en reed en passant ook nog eens de snelste raceronde. Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken zijn bijzondere prestaties in een gloednieuwe aflevering van de RacingNews365 Formule 1-podcast!

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tech Speciale achtervleugel moet Verstappen aan zege helpen in Monaco