Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Waarom Norris denkt dat McLaren dichter bij Ferrari zit in Japan

Lando Norris pakte in Australië zijn eerste podium van het jaar. Volgens de McLaren-coureur zijn de verhoudingen tussen de topteams duidelijk, maar voorziet hij wel een probleem voor zichzelf op de zaterdag.

Norris Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lando Norris liet zich in de eerste twee races van het huidige Formule 1-seizoen nog niet zo goed zien, maar daar kwam in Australië verandering in. De Brit was sneller dan zijn teamgenoot Oscar Piastri en pakte, mede door het uitvallen van Max Verstappen, zijn eerste podium van het seizoen. Dat leverde hem ook gelijk een record op, want met veertien podiumplaatsen is hij de coureur die nu de meeste keren op het podium stond zonder ook maar één overwinning te pakken.

Tegenover onder meer RacingNews365 blikt Norris vooruit op de Grand Prix van Japan, waar hij vorig jaar tweede werd. Wat is zijn voorspelling voor deze race? "Ik denk dat er dit weekend niets speciaals gaat gebeuren", zegt de 24-jarige Brit. "Ik denk dat Max weer een beetje op het goede spoor zit, met Ferrari daarachter en dan komen wij waarschijnlijk. Ik denk dat we dicht bij Ferrari kunnen zitten, omdat er hier meer hogesnelheidsbochten zijn."

Norris vervolgt: "Ik denk dat het duidelijk is dat we over het algemeen genomen tijdens de eerste paar races het derde snelste team zijn. Misschien zitten we in de kwalificatie een klein beetje achter de Aston Martin, waarvan ik denk dat ze heel snel zijn en een stabiele auto hebben in de kwalificatie. Op de zaterdag zijn ze dus voor een bepaalde reden goed, maar in de race hebben ze het wat moeilijker en kunnen we wat dichter bij zitten. Dat is een goed signaal, dat betekent dat we competitief kunnen zijn in de race."

Tegenovergestelde doen

Dan gaat Norris naar zijn eigen zorgenkindje: de kwalificatie. "Maar vanuit mijn perspectief probeer ik, zoals ik vorig raceweekend al zei, alles uit de auto te halen. Met de kwalificatie heb ik het wat moeilijker, niet alleen met mezelf, maar ook met hoe we als team zijn", zegt Norris. Daarna gaat hij dieper in op zijn moeilijkheden. "Het gaat om het begrijpen van de auto, er zijn zoveel dingen die ik nu leer, want dingen veranderen altijd. Ja, er is een McLaren en er zijn bepaalde dingen die tijd kosten om te leren, maar al het andere verandert nog steeds. De aerodynamica is in de loop der jaren langzaam aangepast en de dingen die de afgelopen weken zijn gebeurd, daar heb ik goed naar gekeken."

Toch ziet Norris nog duidelijke verbeterpunten bij zichzelf. "In de kwalificatie wil ik altijd wat meer pushen op bepaalde gebieden, naar buiten gaan en gewoon aanvallen. En het is moeilijk om het tegenovergestelde te doen. Ik vind het moeilijk om het te begrijpen, want ik wil naar buiten en iets nieuws vinden in de kwalificatie en dat kan gewoon niet met deze banden en met onze auto. Je moet bijna het tegenovergestelde doen qua rijden. Ik ben iets gewend van de auto's van een paar jaar geleden en ik pas me niet snel genoeg aan. Maar dat ligt aan mij."

De Brit vervolgt: "Weet je, het is mijn taak om me aan te passen en het beter te doen. Het blijft een lastige auto om mee te rijden en het is niet makkelijk om elke keer een perfecte kwalificatieronde neer te zetten. Zoals ik al zei, dat is iets waar we aan werken."

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China