Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Perez' Red Bull-toekomst nu al onzeker is

In 2021 is Sergio Perez bij Red Bull de collega van Max Verstappen. Het is echter nog maar zeer de vraag of hij dat in 2022 ook is. De toekomst van de Mexicaan bij het team is nu eigenlijk al wankel.

Voor het eerst sinds het aantrekken van Mark Webber in 2007 besloot Red Bull van haar filosofie af te stappen en geen Red Bull-junior achter het stuur van haar Formule 1-bolide te plaatsen. Na de tegenvallende prestaties van Pierre Gasly en Alexander Albon besloten Helmut Marko en co. om in 2021 Sergio Perez naast Max Verstappen te zetten. Vooralsnog heeft het er echter alle schijn van dat de Mexicaan geen lang verblijf bij Red Bull zal kennen.

Eénjarig contract

Kort voor Kerst kreeg Perez een Red Bull-contract voor 2021. De Mexicaan zat na zijn gedwongen vertrek bij Racing Point zonder stoeltje en Red Bull was binnen de Formule 1 nog de enige optie voor het komende seizoen. Als hij geen gedwongen sabbatical in wilde lassen, dan moest hij wel akkoord gaan met de voorwaarden van Red Bull. Red Bull wilde Perez niet meer dan een eenjarig contract geven. In gesprek met Motorsport Total vertelt Marko waarom. "We hebben een contract van één jaar afgesloten met Sergio. We gaan eerst zorgvuldig kijken hoe goed de twee partijen bij elkaar passen", aldus de Red Bull-adviseur, die met Alexander Albon nog altijd een troef achter de hand heeft mocht Perez door het ijs zakken.

Het laatste jaar van de nieuwe regels

Een herhaling van het seizoen 2020 lijkt dit jaar het meest waarschijnlijk en daarin speelt de tweede Red Bull-coureur een cruciale rol op jacht naar de titel. Om de Nederlander een extra duw in de rug te geven, kwam Marko bij Perez uit. "We hadden eigenlijk niemand voor het tweede Red Bull-stoeltje. Om onze doelstelling te kunnen halen moesten we dit besluit nemen. We springen op deze manier over onze eigen schaduw heen", zo doelt hij op het afstappen van de filosofie om met eigen junioren te rijden. Marko benadrukt echter dat de keuze voor Perez niet betekent dat Red Bull daar voor goed van af zal wijken.

Opvolgers Perez staan al klaar

Met Pierre Gasly die aast op een nieuwe kans, Yuki Tsunoda die hoopt indruk te maken in zijn debuutseizoen bij AlphaTauri en zeven junioren in de Formule 2 en de Formule 3, hoeft Marko zich geen zorgen te maken dat hij van zijn eigen filosofie af moet stappen. "Er is ook niks veranderd", benadrukt de Oostenrijker. "Juri Vips en Liam Lawson zijn twee grote talenten die we in onze eigen opleiding hebben, net als Jehan Daruvala. De successen die we met onze eigen junioren hebben behaald zijn nog steeds ongekend", glundert Marko, die het absoluut niet erg vindt dat hij voor een keer van zijn eigen filosofie af heeft geweken. "Het is geen schande en met Yuki Tsunoda hebben we dit jaar overigens voor het eerst in tijden een Japanner naar de koningsklasse weten te brengen. Er is dus nog steeds een Red Bull-junior die dit jaar de overstap naar de Formule 1 heeft gemaakt", aldus de adviseur van Red Bull. Zien we Perez in 2022 bij Red Bull? De tijd zal het leren. Veel hangt er af van de prestaties van de talenten, maar als de Mexicaan zijn taken vervuld, kan hij Marko misschien wel overhalen om in de toekomst vaker van de Red Bull-werkwijze af te stappen.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie