Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Waarom Verstappen niet meteen na Hamilton een tweede pitstop maakte

Max Verstappen werd op strategie verslagen in Spanje. Lewis Hamilton dook aan het einde van ronde 42 naar binnen voor een tweede pitstop en een tweede set van de medium band. De Nederlander had nog een set rode banden liggen, maar toch koos zijn team voor om niet te reageren. Ze overwogen het wel, maar Marko legt uit waarom het niet gebeurde.

Verstappen Spain 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Toen Max Verstappen eenmaal op zijn plek stond in de pits, kwam de monteur met het linker achterwiel nog aanrennen. Het geheel deed erg knullig aan, maar het was volgens Helmut Marko niet enkel een fout van het team. Dat legt hij uit aan Motorsport-Magazin.

"Max kwam volledig onaangekondigd de pits is", aldus de Oostenrijker. "Het was het gevolg van een misverstand tussen Verstappen en zijn engineer."

Verstappen gaf aan al vroeg in de race te weten dat ze waarschijnlijk de zege gingen verliezen en ook Marko was daar voortijdig van doordrongen: "Toen Hamilton voor de tweede keer de pits in reed, wisten we: 'that's it'."

De optie om zelf ook te stoppen voor nieuwe zachte banden was er, maar daar zag het team van Verstappen geen heil in, niet voordat men daarop op de snelste raceronde ging jagen, althans: "Daar hebben we het wel over gehad, maar dan zouden we terug zijn gevallen tot achter Bottas en dat zou ons extra tijd hebben gekost", zo voegt hij daar in gesprek met Sky aan toe.

"We dachten dat we het op deze manier misschien nog zouden redden, maar helaas was dat niet het geval. Op racesnelheid was Mercedes vandaag simpelweg te snel."

Als Verstappen zelf in gesprek met onder meer RacingNews365 wordt gevraagd naar de tweede pitstop, en waarom er niet werd gereageerd op Hamilton, is hij duidelijk: het had niets uitgemaakt.

"Als ik een tweede stop had gemaakt, dan had ik Lewis niet meer ingehaald. Op de medium zijn we namelijk net wat trager. Dat Lewis de hele tijd zo dicht op me zat, soms zelfs in mijn DRS, dat laat wel zien dat een tweede stop geen verschil had gemaakt."

Hadden Red Bull en Verstappen niet zelf het initiatief kunnen nemen en een tweede keer kunnen stoppen voordat Hamilton dat deed? Nee, oordeelt teambaas Christian Horner. "Dat zou een wel heel erg gedurfde actie zijn geweest om in ronde 42 in leidende positie een pitstop te maken, zeker aangezien de voorspellingen zeiden dat de banden het zouden redden tot het einde van de race."

"Ze hadden het ook gered", vervolgt hij. "Waarschijnlijk was dat niet de allersnelste manier geweest, maar track position is cruciaal op dit circuit. Tot aan dat punt was het namelijk al gelukt om Lewis achter ons te houden. Bovendien had Mercedes een set medium banden over en wij een set zachte banden, en die hadden niet de range die de medium banden hadden."

"De realiteit is dat zij een snellere wagen hadden en minder last hadden van bandenslijtage, ongeacht wat wij gedaan hadden. We nemen dus alle positieve punten mee naar huis. Vorig jaar hadden we hier een enorme achterstand op Mercedes, dus het is mooi dat we ze zo hebben weten te pushen."

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Spanje 2021 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Magistrale Verstappen deelt Perez de knock-out uit in Monaco