Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Vettel voor een terugkeer in de Red Bull-familie staat

Sebastian Vettel is aan het eind van 2020 vrij man, maar waar ligt zijn toekomst? De kans is groot dat we de Duitser terug gaan zien binnen de Red Bull-familie.

Wie Sebastian Vettel bij Ferrari ziet lopen, ziet een gebroken en verslagen man. Op schofterige wijze aan de kant gezet door de teamleiding, die eerder nog haar volste vertrouwen in hem uitsprak. Een viervoudig kampioen verdient een andere behandeling dan hij van Ferrari krijgt. Vettel wacht nog een jaar zwoegen bij de Scuderia, maar daarna is hij vrij man. Alleen zijn de kansen schaars voor Vettel. Want zeg nu zelf, wie verwacht Vettel bij Mercedes? Het team heeft er ook geen reden toe en Lewis Hamilton zit niet te wachten op een concurrent. Met Valtteri Bottas en George Russell heeft het team voldoende alternatieven voor de positie van teamgenoot van Hamilton. Serieuze kansen voor Vettel lijken er eveneens niet te liggen bij kleinere teams als Racing Point en Renault heeft met Fernando Alonso al een grote meneer binnen gehaald. Voor Vettel is er een serieuze optie: de terugkeer naar de Red Bull-familie. Daar waar hij gelukkig was onder leiding van Helmut Marko en Christian Horner. Eerst bij Toro Rosso en vervolgens bij Red Bull. De liefde tussen beide partijen is nog altijd wederzijds, zo blijkt frequent uit de uitspraken in de media. Wie deze weekend het optreden van Vettel en Horner, met een bijrol voor Verstappen, bij Servus TV zag wist genoeg: er speelt zeker iets. Wie belde Vettel toen Ferrari hem de wacht aanzegde? Juist, Marko. Niet om direct te solliciteren, aldus de Duitser. Red Bull heeft een groot rijdersprobleem en Vettel kan dat oplossen. Bij Red Bull is Verstappen de absolute nummer een en krijgt Alexander Albon dit jaar de kans om zich te bewijzen. Er rest nog voldoende twijfel of hij goed genoeg is om de rol van tweede rijder, of beter, te vervullen. Bij AlphaTauri zitten Daniil Kvyat en Pierre Gasly, die allebei al geflopt zijn bij Red Bull.

Mocht bekend gemaakt worden dat Vettel terugkeert naar Red Bull, dan is de kans ook aanwezig dat Vettel naar AlphaTauri gaat, althans op papier. Het team kan in 2021 een stap zetten door de invoering van het budgetplafond in de Formule 1. Met $ 145 miljoen bespaart Red Bull gigantisch op het eigen fabrieksteam en kan het zusterteam op nog meer steun rekenen. Momenteel gebruikt het al diverse onderdelen van Red Bull, iets dat in de toekomst alleen maar meer zal worden. Met de nieuwe regels die voor 2022 komen worden de kansen van AlphaTauri alleen maar groter. Met Vettel die voor AlphaTauri in plaats van Red Bull vastgelegd wordt, haalt Red Bull de druk weg bij Alexander Albon die op deze manier een jaar de kans krijgt om zich te bewijzen. Mocht hij daarin niet slagen dan schuift Vettel gewoon een stoeltje op, iets dat bij Red Bull de normaalste zaak van de wereld is: coureurs die goed presteren worden beloond met promotie, coureurs die door het ijs zakken worden een team teruggezet. De filosofie van Marko is dat hij vier coureurs heeft, voor vier auto's. Op basis van prestaties en verwachte prestaties is hij vrij om de coureurs te rouleren tussen Red Bull en AlphaTauri, iets dat Verstappen, Gasly en Kvyat maar al te goed weten. Vettel was deze week bijzonder duidelijk: geld speelt geen rol en hij wil graag racen in 2021. Een sabbatical ziet hij niet zitten, als de deur naar de F1 dicht is, dan blijft die dicht. Maar de 33-jarige Vettel is nog niet klaar met de F1. Hij wil graag opereren in een fijne werkomgeving, met mensen om hem heen die hij vertrouwt en die andersom vertrouwen hebben in de viervoudig kampioen. Vergeet niet dat Vettel de succesvolste Red Bull-coureur in de historie van het team is. Dat de Duitser in zijn beste jaren nog dominanter was dan Lewis Hamilton en dat het vertrouwen bij Horner en Marko er nog altijd is dat Vettel zijn oude vorm terug kan vinden. De deur voor Vettel staat bij de Red Bull-familie (weer) open. Maar die deur biedt meer opties dan alleen het Red Bull-stoeltje naast Max Verstappen.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'