Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat de engine freeze betekent voor Max Verstappen

Het hoge woord is eruit: de teams stemden unaniem voor de engine freeze en dus komt die er. Max Verstappen kan opgelucht ademhalen, want Red Bull hoeft niet terug naar Renault. Wat betekent het besluit precies voor zijn kansen in de Formule 1?

Voor de komende jaren is Red Bull onder de pannen. De exit van Honda stelde het Oostenrijkse team voor een voldongen feit, maar met de engine freeze heeft het gekregen wat het wilde: van 2022 tot en met 2024 mogen de motoren niet ontwikkeld worden. Dat is goed nieuws voor Max Verstappen. Uiterlijk speelde hij het koel, maar ook de Nederlander moet peentjes hebben gezweet om de situatie. Mochten de andere teams voor de engine freeze zijn gaan liggen, dan had het Renault motoren moeten nemen, binnen no-time een fabriek uit de grond moeten stampen voor eigen motoren, of (in het allerslechtste geval) de stekker uit Red Bull moeten trekken. Dit jaar is Honda zelf nog betrokken bij de ontwikkeling van de motor en de Japanners zijn op de goede weg sinds het bij Red Bull aansloot. Verstappen scoorde overwinningen en pakte zijn eerste polepositions met een Honda-motor in zijn wagen. Het team is gebaat bij continuïteit en de Nederlander ook.

Nabije toekomst

De komende jaren kunnen wel eens zeer goed uitpakken voor Verstappen. Honda wil de progressie dit jaar doorzetten en ervoor zorgen dat Red Bull met de motor kan lezen en schrijven. Ondertussen heeft het team de tijd om zelf de faciliteiten in te richten om uiteindelijk zelf een motor te gaan bouwen. 2025 is nog een eind weg en tegen die tijd mag worden verwacht dat Red Bull zelf een competitieve motor heeft gebouwd. Dat is dan ook een voorwaarde om Verstappen de komende jaren tevreden te houden. Sterker nog, voor het eerst kan Red Bull naar Verstappen toe ergens mee schermen, waar voorheen alleen Mercedes, Renault en Ferrari mee konden schermen. Red Bull kan een volwaardig fabrieksteam worden, met alle voordelen van dien. De grote vraag is echter of Verstappen zo lang kan en wil wachten als het Honda-project niet de gewenste successen brengt. Het contract van de tienvoudig Grand Prix-winnaar loopt na het seizoen 2023 af en hij zal dus opnieuw bij moeten tekenen om die kleine revolutie mee te maken. Eén ding is zeker: Red Bull kán in ieder geval door in de Formule 1 en kan voortborduren op de met Honda-ingeslagen weg. Maakt Verstappen desondanks op korte termijn geen reële kans op een titel, dan kijkt hij mogelijk verder. In zijn contract is naar verluidt immers een prestatieclausule opgenomen, waardoor hij onder bepaalde voorwaarden na 2021 weg kan bij Red Bull. En laten er na dit seizoen nu net twee Mercedes-zitjes vrij komen. De engine freeze heeft de kans in ieder vergroot dat Red Bull op topniveau blijft meedraaien, maar garanties worden niet afgegeven.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'