Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1 2021

Wat doen de teams met hun oude Formule 1-bolides?

Als het seizoen voorbij is, dan verdwijnen de Formule 1-auto's van het racetoneel, maar ze worden zeker niet als afval aan de straat gezet. De auto's krijgen op diverse manieren een tweede leven en eindigen niet allemaal in het museum.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

In de Formule 1 zullen oude spullen vrijwel nooit voor succes zorgen. Het nieuwste van het nieuwste is noodzakelijk om mee te kunnen spelen om de knikkers. Daarom werken de teams gedurende een seizoen waanzinnig hard om updates te ontwikkelen die de auto nét dat beetje sneller kunnen maken dan die van de concurrent.

Maar wat gebeurt er nu met Formule 1-bolides wanneer deze niet meer gebruikt hoeven te worden, als het jaar voorbij is en alle focus wordt gericht op het nieuwe seizoen? RacingNews365 neemt een aantal scenario's onder de loep.

Een leven als museumstuk

Voor een sport als de Formule 1, met zijn miljoenen fans wereldwijd, kan het niet anders dan dat bolides die verleden tijd zijn alsnog goed terechtkomen. En dat dat zo is, blijkt wel uit de vele musea, hotels, winkelcentra en andere plaatsen waar de bolides uiteindelijk voor even of langere tijd gestald worden. Gestript van alle technische onderdelen worden de auto's tentoongesteld als ware kunststukken. Sommigen kun je zelfs al met een beetje spaargeld op de kop tikken, om je woonkamer verder op te leuken.

Hieronder vind je beelden van de Donington Grand Prix Collection, een inmiddels opgedoekt museum dat was gevestigd in Donington Park.

Verdwijnen in de handen van verzamelaars

Over kopen gesproken, het is uiteraard ook goed mogelijk dat een Formule 1-auto in de handen van een verzamelaar belandt. In dit geval zijn het vaak de meer bijzondere bolides die verkocht of geveild worden. Neem bijvoorbeeld de Ferrari-kampioensauto's van Michael Schumacher, die zo nu en dan opduiken en vervolgens voor miljoenen euro's van eigenaar wisselen. Wie een minder populair exemplaar vindt, kan deze soms voor rond een ton oppikken, minder zelfs met een beetje geluk.

Een bekende verzamelaar is raceliefhebber en Jumbo-topman Frits van Eerd, wiens collectie aan oude Formule 1-wagens uitpuilt. Recent ontving hij nog een oude beker van voormalig F1-coureur Ricardo Patrese, die paste bij de Williams FW13B/6 die de Nederlander in zijn collectie heeft. Zie de foto hieronder.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Formule 1-teams bewaren ze zelf

Wanneer een team iets heeft gemaakt waar het trots op kan zijn – een auto die het kampioenschap heeft gewonnen, bijvoorbeeld – dan wil het deze nog wel eens in eigen stal bewaren. Teams als McLaren en Williams hebben zo hele opslagplaatsen waarin Formule 1-auto's worden bewaard. Het meest illustere voorbeeld is zonder meer de zogeheten 'Unit 2' van de Britse renstal McLaren, hieronder op de foto te zien. Hier bewaart het team al zijn auto's.

Racen, racen, racen

Een Formule 1-auto die niet meer gebruikt hoeft te worden tijdens Grand Prix-weekenden, vindt toch regelmatig zijn weg terug naar het circuit. Wie over voldoende poen beschikt om de kosten van zulke uitstapjes voor zijn rekening te nemen, kan veel lol beleven tijdens specifieke race-evenementen. Hier en daar worden klassiekerwedstrijden door bijvoorbeeld de BOSS GP georganiseerd, waar onder andere oud-Formule 1-auto's aan de races mogen deelnemen – maar soms vind je ze ook terug bij 'hillclimb'-races. In de video hieronder zie je de heerlijke beelden van de FIA Masters Historic Formula One Championship race.

Banden oproken tijdens demonstraties

Andere Formule 1-auto's worden door een aantal teams in een bepaalde poule bewaard, waarvan de bolides wereldwijd worden ingezet tijdens demonstraties voor fans. Red Bull is hiervan ongetwijfeld het beste voorbeeld: de Oostenrijkse renstal organiseert jaarlijks allerlei festivals waarbij oude auto's met luide V8-motoren voor de ogen van duizenden toeschouwers in het rond worden getold door gepensioneerde coureurs, jonge talenten en actieve Formule 1-coureurs.

Ook zet Red Bull oude bolides vaak in voor marketingdoeleinden. Neem bijvoorbeeld de prachtige promovideo ter ere van de terugkeer van de Dutch Grand Prix, die vorig jaar werd geschoten in Nederland. De beelden daarvan zijn hieronder te zien.

Ferrari Corse Clienti

De meer vermogende Formule 1-fan kan aankloppen bij Ferrari voor het zogeheten 'Corse Clienti'-programma, wat losjes vertaald kan worden in 'racen met klanten'. Het principe is simpel: mensen kopen een formulewagen bij Ferrari, die vervolgens volledig wordt onderhouden en uitgevlogen naar speciale evenementen die door het iconische Italiaanse sportwagenmerk worden georganiseerd. Klanten krijgen tijdens de evenementen ondersteuning van oud-coureurs en hoeven enkel eigen kleding en een helm mee te nemen, al het andere wordt door Ferrari geregeld. Heb je enkele miljoenen te besteden, dan is dit een geweldige manier om dat voor elkaar te krijgen.

RacingNews365 staat niet stil. In enkele jaren tijd groeide deze website uit tot hét nummer één Formule 1-platform van Nederland met miljoenen bezoekers, maar nu is het tijd om de rest van de wereld te veroveren. Na maanden van zorgvuldige voorbereiding hebben we nu ook een Engelstalige website gelanceerd.

Bezoek de Engelstalige website!

2 reacties