Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Wurz prijst Verstappen de hemel in: "Een van zijn beste prestaties!"

Max Verstappen leek lange tijd genoegen te moeten nemen met een plekje naast het podium tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië, maar uiteindelijk bleek de Verstappen-factor weer aanwezig te zijn op Silverstone. Dat ziet ook voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz.

Verstappen second place Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het was zeker geen perfecte race van Max Verstappen op Silverstone, maar uiteindelijk wist hij met een tweede plek de schade te beperken in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. Hij moest alleen Lewis Hamilton voor zich dulden, maar de zevenvoudig wereldkampioen is geen concurrent voor Verstappen in de titelstrijd. De Nederlander pakte meer punten dan zijn naaste belager in het kampioenschap, Lando Norris, en zag Charles Leclerc opnieuw geen punten scoren.

Verstappen sloeg zo opnieuw een slag in het wereldkampioenschap, hoewel dat lange tijd onwaarschijnlijk leek tijdens de race. Hoe kijkt bijvoorbeeld voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz naar de prestaties van de Nederlander? "Hij is de leider in het kampioenschap met een auto die gemiddeld gezien niet de snelste is. Zijn prestatie op Silverstone beschouw ik dan ook als een van zijn beste", zo vertelt Wurz in de F1 Nation-podcast.

"Hij bleef heel rustig en attent om niet eens tegen Lando te vechten", zo haalt de Oostenrijker het 'gevecht' tussen de twee in het begin van de race aan. "Hij wist: dit is niet het moment om met mijn ellebogen naar buiten te racen, dat moment komt later wel. Er was nog steeds onzekerheid over welke banden er gebruikt moesten worden, de strategie voor de race en natuurlijk het weer. Hij zei dus: ik laat hem gaan, ik wil geen tijd verliezen. En dat is heel slim. Dat betekent dat hij volledig berekenend en met het proces in zijn achterhoofd aan het rijden is."

'Enige manier om kampioenschap te winnen'

Wurz vervolgt: "En dat is voor hem misschien wel de enige manier om het kampioenschap te winnen, want de snelheid in de auto is er niet in elke race. Dat gezegd hebbende, in Oostenrijk had hij de volledige controle over de race tot de laatste pitstop. Hij werd toen opgehouden door het verkeer in de pitstraat en toen hij naar buiten kwam, was er een fout in bocht vier. En Lando had een nieuwe set van de mediums, die Max niet had. Plotseling stond de race op zijn kop, terwijl hij daarvoor alles onder controle had. Op de zondag in Silverstone controleerde hij de auto en zijn emoties en ik denk dat hij op een hogere positie is gefinisht dan waar zijn auto toe in staat was."

Volgens de Oostenrijker heeft Verstappen zijn vizier inmiddels al volledig op één aspect gericht. "Ik denk dat Max zijn blik al strak op het kampioenschap heeft gericht. En daarom zei ik ook dat hij op dit moment zo berekenend is en zich op het proces richt. Hij weet dat, als hij de race nu verprutst en ongeacht hoeveel punten je dan verliest, er ineens een dynamiek kan ontstaan die nog meer tegenwind creëert in de toekomst. Hij begint zijn voorsprong dus te berekenen en denkt: oké, het was schadebeperking, maar ik heb het niet verpest. Ik rijd hem zo naar huis en dat is het ultieme dat je wil bereiken. Je wil dit jaar wereldkampioen worden en je wint niet altijd door met je ellebogen naar buiten te racen."

Daarbij stelt Formule 1-presentator Tom Clarkson in dezelfde podcast dat het Verstappen helpt dat er nu zoveel auto's vooraan het veld meestrijden. "Max is nog steeds de te kloppen man. Dat heeft te maken met zijn voordeel qua punten, maar ook met de mentaliteit die hij op dit moment heeft. En zoals je terecht zegt: het is gewoon een simpele kansberekening dat zoveel coureurs punten van elkaar afsnoepen. Als één persoon Max wil pakken, zijn er namelijk zoveel andere concurrenten die het zijn leven erg moeilijk maken", zo sluit Wurz af.

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'