Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Michael Schumacher

Zo greep Schumacher 25 jaar geleden zijn eerste wereldtitel

Het mag dan weer raceweek zijn, in aanloop naar de Grand Prix van Brazilië staat RacingNews365 ook stil bij een bijzondere gebeurtenis uit het verleden. Het is vandaag namelijk vijfentwintig jaar geleden dat Michael Schumacher zijn eerste wereldtitel greep, op wel heel controversiële wijze.

Het weekend van 13 november 1994 streek het Formule 1-circus voor de een na laatste keer neer in Adelaide, om aldaar de Grand Prix van Australië te verrijden op het illustere stratencircuit. Alles wees erop dat het een spannende wedstrijd ging worden: met één punt verschil tussen kampioenschapsleider Michael Schumacher en Damon Hill lag het klassement nog volledig open.

Schumacher begon niet met de beste uitgangspositie aan de wedstrijd, na de kwalificatie stond hij op nog geen twee honderdsten van Nigel Mansell, die poleposition had gepakt. De veelbelovende Benetton-rijder zat in een heuse Williams-sandwich, zijn titelrivaal Hill begon vanaf de derde positie.

Bij het doven van de lichten schoot Schumacher uit de startblokken en passeerde hij Mansell direct, Hill zat in de kielzog van de Duitser. Schumacher wist een kleine voorsprong uit te bouwen gedurende de race, maar de Britse coureur verloor hem geen moment uit het oog. Bij een fout van Schumacher zou hij direct kunnen toeslaan.

In de zesendertigste ronde van de Grand Prix won Hill wederom aan terrein toen Schumacher zichtbaar moeite had zijn auto op de baan te houden. De Duitser maakte zelfs een zeldzame fout en schoot buiten de lijnen, waardoor een toesnellende Hill in staat was langszij te komen. Hiermee bezegelde de Williams-coureur echter direct ook zijn lot. Schumacher smeet de deur op agressieve wijze dicht en de twee raakten elkaar.

Schumacher werd hierop gelanceerd en belandde, al rijdend op twee wielen, in de bandenstapels. Hill kon door, maar moest de pitstraat bezoeken, omdat zijn auto behoorlijk gehavend was. Een geknakte ophanging belette hem de strijd voort te zetten. Dit tot grote opluchting van Schumacher, die met een gigantische glimlach langs het parkoers stond en de dag van zijn leven kende. Beiden scoorden geen punten, wat betekende dat Der Rekordmeister de eerste van zijn zeven wereldtitels kon grijpen.

Mansell wist de teleurstelling tot een minimum te beperken, want met zijn overwinning – de laatste van zijn carrière – vergrootte en behield hij de leiding van Williams in het constructeurskampioenschap.

Beluister hieronder de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365, waarin autocoureurs Tim en Tom Coronel vooruitblikken op de Grand Prix van Brazilië met gastheer Jeroen van Inkel.

3 reacties

Viaplay
x
Interview De twee geheime wapens die McLaren volgend seizoen in wil gaan zetten