Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Aanrader: de 24 uur kippenvel van Le Mans

Stel je eens voor. 62 racewagens (die nog wel serieus geluid maken) denderen op je af richting de eerste echte bochten van het circuit, de Dunlop Chicane. De klok geeft aan dat het misschien een paar seconden over 16:00 uur is. Het geluid is zo alles overheersend dat je maar even niet beweegt, omdat je voor je gevoel nergens heen kan.

Le Mans is natuurlijk een autosportfeest voor de grote autofabrikanten die mooie sier maken met hun snelheid en duurzaamheid van hun auto’s. De echte winnaar is echter de fan. Ja, het circuit meet ruim 13 kilometer, maar met ruim zestig deelnemers komt er heus genoeg voorbij, steeds met herkenbare klanken, waardoor je op een gegeven moment puur op basis van geluid de auto’s prima van elkaar weet te onderscheiden. Gefeliciteerd, je bent nu een kenner! Die Hypercars zijn supersonisch en spreken tot de verbeelding, maar die Oreca 07 uit de LMP2; de bolide gaat al enkele jaren mee, maar blijft een lust voor zowel het oog als het gehoor. Rank, maar toch bruut en boven alles ook gewoon verduveld snel. Wat werkelijk de show steelt? De NASCAR-bolide van Hendrick Motorsport die onder de noemer Garage 56 meedoet. Een op en top Amerikaan met een bulderende V8 onder kap van de Chevrolet Camaro. Hij doet buiten mededinging mee, maar voor de fans kan hij echt niet stuk. En die fans komen ruim aan hun trekken. Aan de kant van de baan, maar ook in het rijkelijk ingerichte infield-gedeelte. De clichés over barbecuegeuren die zich vermengen met de geur van smeulend rubber en benzine zijn met recht clichés, want helemaal waar. En jong en oud loopt er rond. Kleine kinderen lopen braaf mee aan papa’s hand of wringen zich los omdat ze even verderop alwéér iets interessants zien. Een familie-uitje? Wellicht, maar vooral een uitje voor de racefanaat pur sang.

De nacht is sprookjesachtig mooi

En één ding weet je ook. Als de barbecues beginnen te bakken, dan is het invallen van de avond nooit ver weg. En met elke ronde die verstrijkt, worden de plaatjes mooier. Mooier en intiemer. Wij zijn als fans met 350.000 man op dit evenement afgekomen, maar achter het stuur is de coureur op zichzelf aangewezen en de nacht van Le Mans schetst dat op onovertroffen wijze. Met al die bulderende chassis' die voorbijkomen zou je soms haast vergeten dat er achter het stuur ook serieuze autosportgrootheden zitten: F1 wereldkampioenen, de grootste NASCAR-naam (Jimmie Johnson, zoek zijn palmares vooral op) en levende IndyCar-legende Scott Dixon. Nergens ter wereld komen topcoureurs op deze manier bij elkaar en nergens is de inzet zo hoog, zeker in deze 100-jarige jubileumeditie. RacingNews365 was aanwezig op uitnodiging van Peugeot en de dank daarvoor is groot. Dankzij hen was de beleving op en top en goed geregeld. Die luxe zal niet iedereen hebben, maar dat betekent niet dat je buiten de hospitalities om niet werkelijk van het gebeuren kan genieten. Integendeel. De lachende gezichten laten daar geen twijfel over bestaan. Kleine waarschuwing: ben je ooit in de gelukkige gelegenheid om deze beroemdste langeafstandsrace te bezoeken, twijfel dan niet. Maar heb je niks met autosport en móét je mee, dan is er vanaf een paar seconden over de klok van 16:00 uur ook echt geen ontsnappen aan. En dat 24 uur lang. De 24 uur van Le Mans.

Viaplay
x
Red Bull Ferrari-teambaas vraagt om verduidelijking regels wegens geheime test Verstappen