Albon wordt tweede Thai in Formule 1-geschiedenis

26 nov. 2018 18:00 René Oudman 0 reacties
Wie dacht dat Alexander Albon, de 22-jarige coureur die volgend jaar zijn Formule 1-debuut mag maken voor het team van Toro Rosso, de allereerste Formule 1-coureur uit Thailand wordt, zit fout. Het Zuidoost-Aziatische land vaardigde namelijk al eerder een rijder af - en niet zomaar eentje.

Toen Thailand nog bekend stond als Siam beproefde een heuse prins zijn geluk in de koningsklasse van de autosport. Birabongse Bhanudej Bhanubandh reed in de jaren '50 precies negentien Grands Prix.

Omdat zijn echte naam natuurlijk veel te lang is om probleemloos uit te spreken, stond de rijder in kwestie bekend als 'Prins Bira van Siam'. Zo heel verkeerd deed de prins het nog niet: topjaar bleek het inaugurele F1-seizoen 1950, waarin hij in vier deelnames vijf WK-punten scoorde en het jaar zodoende als nummer acht in het klassement besloot. Prins Bira kwam ook in 1954 tweemaal tot een puntenfinish, zijn beste notering bleken twee vierde plaatsen.

Na 65 jaar heeft de inmiddels overleden prins eindelijk een opvolger: in de persoon van Albon staat er in 2019 weer een Thai aan de start van een Grand Prix. Albon is echter geen geboren Thai: de 22-jarige zag het levenslicht in de Britse hoofdstad Londen. Hij vertegenwoordigt het Aziatische land omdat zijn moeder daar vandaan komt.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen