Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Albon wordt tweede Thai in Formule 1-geschiedenis

Wie dacht dat Alexander Albon, de 22-jarige coureur die volgend jaar zijn Formule 1-debuut mag maken voor het team van Toro Rosso, de allereerste Formule 1-coureur uit Thailand wordt, zit fout. Het Zuidoost-Aziatische land vaardigde namelijk al eerder een rijder af - en niet zomaar eentje.

Toen Thailand nog bekend stond als Siam beproefde een heuse prins zijn geluk in de koningsklasse van de autosport. Birabongse Bhanudej Bhanubandh reed in de jaren '50 precies negentien Grands Prix.

Omdat zijn echte naam natuurlijk veel te lang is om probleemloos uit te spreken, stond de rijder in kwestie bekend als 'Prins Bira van Siam'. Zo heel verkeerd deed de prins het nog niet: topjaar bleek het inaugurele F1-seizoen 1950, waarin hij in vier deelnames vijf WK-punten scoorde en het jaar zodoende als nummer acht in het klassement besloot. Prins Bira kwam ook in 1954 tweemaal tot een puntenfinish, zijn beste notering bleken twee vierde plaatsen. Na 65 jaar heeft de inmiddels overleden prins eindelijk een opvolger: in de persoon van Albon staat er in 2019 weer een Thai aan de start van een Grand Prix. Albon is echter geen geboren Thai: de 22-jarige zag het levenslicht in de Britse hoofdstad Londen. Hij vertegenwoordigt het Aziatische land omdat zijn moeder daar vandaan komt.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'