Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Alonso reageert op 'gemiste kans' om Verstappen te verslaan

Heeft Aston Martin een zege weggegooid in Monaco? Fernando Alonso denkt in ieder geval dat er alleen maar goede keuzes zijn gemaakt. Hij hoopt dit jaar zelfs nog mee te kunnen doen om de wereldtitel.

Alonso Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen won de GP van Monaco, maar toen het ging regenen had hij mogelijk de leiding kunnen verliezen als Fernando Alonso in plaats van een wissel naar medium banden een wissel naar intermediates had gemaakt. De Spanjaard moest namelijk een ronde later weer naar binnen komen, omdat de verkeerde keuze was gemaakt.

Alhoewel? De verkeerde keuze? Volgens Alonso was de keuze op dat moment absoluut de juiste. "Het was heel duidelijk dat het zo goed als droog was op de baan in de ronde dat we stopten, behalve in bocht zeven en bocht acht. 99% van de baan was droog, dus we kozen voor de mediums. De weersvoorspellingen zeiden dat het een klein buitje was en we hadden veel marge ten opzichte van de coureurs achter ons, dus we konden voor de medium gaan en eventueel later nog voor de intermediates."

Alles was echter opeens anders toen hij na zijn pitstop terug de baan op kwam. "Misschien speelden we het te veel op safe, ik weet het niet, maar in die anderhalve minuut was alles veranderd. Toen ik weer bij bocht 5 tot en met bocht 8 aankwam, was het helemaal anders. In onze out-lap was het heel nat, maar daarvoor in de in-lap was het helemaal droog."

Op papier een gemiste kans, zeker met de kennis dat Aston Martin vol voor de overwinning wilde gaan. "Voorafgaand aan de race hadden we een 'alles-of-niets-keuze' gemaakt voor de harde banden. We wisten dat er een nadeel zat aan die strategie en dat we terug konden vallen naar P5, of P6, tot naast het podium. In de ochtend bespraken we echter de race, en omdat we dit jaar al enkele podiums hebben gescoord, wilden we nu alles-of-niets gaan. Daarom startte we op de harde banden", aldus de Spanjaard.

Niet opgeven

Alonso beseft maar al te goed dat Red Bull en vooral Verstappen momenteel onverslaanbaar zijn, maar toch gelooft hij nog op een kansje in het kampioenschap. Daarbij is hij echter wel afhankelijk van pech voor de Nederlander en zijn team. Aan de prestaties van Alonso zelf zal het in ieder geval niet liggen.

"In elk ander seizoen dat ik me kan herinneren, in de jaren '00 en '10, had ik met deze resultaten aan de leiding gestaan in het kampioenschap. Maar nu hebben we Red Bull en Max die elke race domineren, dus zelfs met geweldige resultaten sluit je achter hen aan, elke race weer."

"Ik weet het niet. In 2010 hadden we niet de beste auto en toen kwamen we in Abu Dhabi als leiders in het kampioenschap aan bij de laatste race. In 2012 hadden we niet de beste auto en deden we tot aan de laatste ronde mee voor de wereldtitel. Het kampioenschap is dus nog lang, we gaan niet opgeven."

"We hebben echter weekenden nodig waarin Red Bull problemen krijgt, zoals Sergio Perez hier in Monaco. Een DNF of een race met nul punten. Als Max een of twee van zulke races meemaakt, dan komen we weer een stuk dichterbij in het kampioenschap. Op pure pace maken we echter nog geen kans. Opgeven doen we daarentegen zeker niet."

Ook interessant:

Magistrale Verstappen deelt Perez de knock-out uit in Monaco

Daar is 'ie weer, de nieuwste RN365 F1-podcast. Dit keer blikken Coronel, Dimmers en host Mosterdijk terug op de GP van Monaco. Het geweldige weekend van Verstappen, het dramatische weekend van Perez en nog heel veel meer onderwerpen passeren de revue. Beluister 'm hieronder!

Formule 1 GP Monaco 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko verklaart verstrekkende gevolgen Perez-crash: "Dan zijn we gehandicapt"