Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Voormalige Haas-testcoureur breekt lans voor Andretti: "Top vijf in de F1"

Andretti's poging om toe te treden tot de Formule 1-grid gaat onverminderd door, ondanks de afwijzing van Formula One Management. In een gesprek met RacingNews365 steun Louis Deletraz de claim van het Amerikaanse team. Het voormalige Haas-talent rijdt momenteel voor Andretti en voorziet dat zijn team in de Formule 1 niet voor spek en bonen mee zou doen.

Andretti
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Michael Andretti streeft al enige tijd naar een plek op de Formule 1-grid met zijn team Andretti Formula Racing, maar wordt voorlopig geconfronteerd met een reeks uitdagingen en onverzettelijke weerstand. Ondanks het negatieve advies van de FOM om in 2026 de Formule 1 te betreden, gaat Andretti door met haar plannen. Zo opende het team recentelijk een nieuwe fabriek in Silverstone en neemt Andretti consequent nieuwe mensen in dienst om aan het Formule 1-project te werken, zoals F1-technicus Pat Symonds, voorheen werkzaam bij de FOM.

De Formule 1 benadrukte eerder dit jaar het dat het niet geloofde dat het team een "competitieve deelnemer" op de grid zou zijn en drong het erop aan dat een nieuw team de meeste waarde zou bieden "met name door mee te doen voor podiumplaatsen en raceoverwinningen". Andretti is wereldwijd actief in de autosport en heeft succesvolle teams in onder meer IndyCar en Formule E.

Het bedrijf is ook aanwezig in het IMSA WeatherTech Sportscar Championship in samenwerking met Wayne Taylor Racing, met Louis Deletraz als een van de coureurs. De voormalig test- en ontwikkelingscoureur van Haas, kwam zelf jaren uit in de Formule 2 en mocht meerdere keren ruiken aan een F1-stoeltje. Zo ver kwam het niet, waarna hij de stap naar het IMSA maakte. Deletraz sprak met RacingNews365 over Andretti's potentiële succes in de F1.

"Andretti hoeft aan niemand iets te bewijzen," zo begint Deletraz. "Ze zijn zo groot en zo succesvol dat ze het goed zouden doen in de F1. Natuurlijk ga je niet de Formule 1 in en versla je Red Bull, Ferrari en Mercedes meteen. Maar als je kijkt naar wat sommige teams achteraan de grid doen, denk ik dat Andretti daar voor zou staan en meteen zou vechten voor een top vijf- of top zes-positie in het kampioenschap."

Andretti naar F1 'geweldig voor iedereen'

Deletraz's avontuur bij Andretti gaf hem eerder dit jaar de kans om de 12 uur van Sebring, samen met teamgenoten Colton Herta en Jordan Taylor, te winnen. De overstap van de 27-jarige langeafstand racen, pakt voorlopig goed uit. Deletraz prijst dan ook de inspanningen van de teammedewerkers en hoopt dat het Amerikaanse team de weg naar de F1-grid zal vinden.

"Ik denk dat het geweldig zou zijn voor iedereen en voor jonge coureurs", aldus de Zwitser. "Ik rijd voor WTR Andretti in de VS, ik zie de mensen, ik zie hoe het team werkt. Ik vind het jammer dat er zoveel weerstand is. Dit staat ver boven mij, dit is politiek, er is veel geld mee gemoeid en het gaat niet alleen om de sport."

"Voor ons, fans en autosportliefhebbers, is het alleen maar goed om een 11e team in de F1 te hebben. Vooral omdat ze, naar wat ik heb begrepen, ook in de Formule 2 en Formule 3 willen rijden, omdat ze wereldwijd actief willen zijn. In zekere zin is dat geweldig nieuws voor jonge coureurs. Het zou geweldig zijn voor iedereen als er een team als Andretti en een naam als Andretti naar de Formule 1 komt. Dus ik hoop echt dat ze het gaan maken." zo sluit Deletraz af.

Ook interessant:

Verstappen begon dit F1-seizoen als de grote favoriet. Een 4e wereldtitel zou eenvoudig worden gewonnen, zo dacht men. Maar hoe anders is dat nu? Coronel, Dimmers en Mosterdijk geven antwoord in de nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast.

Of als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de GP van Spanje. Als de Nederlander wint, ontvang je maar liefst 30 keer jouw inzet bij Unibet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Derde vrije training Formule 1 GP Spanje 2024