Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mario Andretti

Andretti woedend na negatief F1-advies: "Als ze bloed willen, ben ik er klaar voor!"

Mario Andretti is niet te spreken over de woorden van de FOM na het negatieve advies omtrent een eventuele toelating van Andretti Formula Racing in de Formule 1. Het advies kwam hard aan bij de voormalig wereldkampioen en het in twijfel trekken van de kwaliteiten van zijn familie viel bij hem niet in goede aarde.

Michael Andretti, de zoon van Mario Andretti, heeft maandenlang gesleuteld aan het oprichten van een eigen Formule 1-team in samenwerking met General Motors. Andretti Formula Racing leek hard op weg te zijn om vanaf 2026 op de grid te verschijnen. Met goedkeuring van de FIA op zak was het advies van de FOM de enige horde die nog overwonnen moest worden, maar het mocht niet baten: de FOM gaf een negatief advies af voor 2025 en 2026 en de plannen van Andretti vielen voorlopig in duigen.

De FOM gaf aan geen vertrouwen te hebben in de competitiviteit die het eventuele nieuwe team teweeg zou kunnen brengen in de Formule 1 en ook de naam Andretti zou te weinig toegevoegde waarde hebben binnen de koningsklasse van het racen. Volgens de FOM zou Andretti een te grote uitdaging te wachten staan. Het advies luidde dan ook dat de kans op succes klein zou zijn. Mario én Michael Andretti waren het zelf totaal niet eens met het advies, en de beide heren vatten het advies dan ook persoonlijk op.

Mario Andretti benadrukt in gesprek met AP dat hij zich niet kan vinden in de woorden van de FOM. "Ik voelde me echt beledigd, ja. Ik denk niet dat we dat verdiend hebben, als ik heel eerlijk ben. Het is een grote investering in de Formule 1 als raceklasse en dan zou je toch verwachten dat ze ons met open armen op staan te wachten. De waarde van de Formule 1 zou zelfs groter zijn met elf teams in plaats van tien, dus ik weet het niet. Vertel ons maar wat hier echt aan de hand is."

Negatief advies met persoonlijk tintje

Ook de rol van General Motors, de partner die verantwoordelijk zou zijn voor het ontwikkelen van de motor, werd in twijfel getrokken door de FOM. De motorfabrikant zou volgens het advies niet in staat zijn om een goede motor te ontwikkelen die op tijd af zou zijn voor de officiële toelating, en dus raadde de FOM GM aan om eerst op zoek te gaan naar een ander team om een motor aan te leveren.

De poging om GM en Andretti uit elkaar te drijven schoot bij Andretti ook in het verkeerde keelgat. "Dat is ook weer een beledigende uitspraak. We hebben het al die tijd samen uit kunnen vogelen en GM heeft altijd al gezegd dat ze het niet zagen zitten om met een andere partij in zee te gaan. De FOM probeerde het echter toch en het lijkt er haast op dat er een soort tegenstroom is die ik maar niet kan begrijpen. Maar als ze bloed willen, ben ik er klaar voor!"

Als het aan Andretti ligt is de kans groot dat er zeker bloed zal vloeien, want de voormalig wereldkampioen laat er geen gras groeien als het over de toekomstplannen van zijn familie gaat. Een nieuw gesprek met de FOM zal in ieder geval stap één zijn. "We hebben pas één gesprek met ze gehad en ik denk dat dat een probleem is. We hebben er niet genoeg gehad en daardoor hebben we kansen gemist. Maar we blijven hoopvol, en zoals iedereen kan zien blijft het niet alleen bij woorden. We doen hard ons best om alles te doen wat er van ons gevraagd wordt, maar verder dan excuses kwamen ze tot dusver niet."

			© XPBimages
	© XPBimages

"Zijn hier niet om onszelf voor schut te zetten"

Wat Andretti betreft zijn de excuses van de FOM ook nog eens klinkklare onzin, want de Amerikaan heeft voor de volle honderd procent vertrouwen in het project. "Ze waarschuwen ons voor het feit dat we onszelf voor schut zullen zetten, maar daar komen we helemaal niet voor. Zelfs GM laat duidelijk weten dat ze enthousiast zijn over dit project en ze zijn er echt voor de lange termijn. De reglementen stellen dat elf of twaalf teams op de grid gewoon legaal is, dus ik weet niet wat we nog meer kunnen doen."

Mario en Michael Andretti hebben tijdens hun eigen carrières als coureur de naam Andretti serieus op de kaart gezet. Volgens Mario Andretti viel het negatieve advies daardoor juist als een onverwachte genadeklap op het dak van de familie. "Ik snap de redenen gewoon niet, want laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal coureurs en professionals. Iedere persoon waar ik mee sprak was gewoon respectvol, maar er ontstond wel een bepaalde afstand. Ik denk niet dat we dat verdienen."

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez